Onderzoekers bestuurde DNA om te achterhalen of de grottekeningen fictief zijn.

Grottekeningen uit ijstijd gebaseerd op realiteit

Onderzoekers bestuurde DNA om te achterhalen of de grottekeningen fictief zijn.Volgens onderzoekers zouden grotmannen uit de ijstijd weldegelijk een helder idee hebben gehad over wat ze schilderden. Zo zijn de gevlekte paarden uit de grotten van Pech Merle in Zuid-Frankrijk realistische afbeeldingen, blijkt uit DNA-onderzoek.

Onderzoekers hebben lang gediscussieerd over hoeveel verbeelding er in de grottekeningen zijn gegaan. Het wordt veelal gedacht dat sommige grottekeningen interpretaties zijn van dieren en niet geheel overeenkomen met de daadwerkelijke dieren zelf. Grotten door heel Europa heen vertonen zulke schilderingen, zoals de grotten van Lascaux en de Grotte Chauvet Pont d’Arc. Veel tekeningen zijn ca. 25.000 jaar oud.

Een onlangs gepubliceerd verslag in de National Academy of Sciences richt zich specifiek op de afbeeldingen van paarden, gezien het feit dat die dieren het meest voorkomen in de tekeningen. In sommige  grotten worden ze als bruine en zwarte paarden afgebeeld, maar in grotten zoals de Pech Merle hadden de paarden een witte vacht met zwarte vlekken.

Onderzoekers dachten dat de zwartgevlekte paarden fictieve afbeeldingen waren, gezien DNA-onderzoek enkel bewijs leverde voor bruine en zwarte paarden uit de ijstijd. Een recent onderzoek door een internationaal team bij de Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Duitsland stuitte echter op nieuw materiaal.

Genetische mutatie

Het team bestudeerde DNA van gefossiliseerde botten en tanden van 31 prehistorische paarden, afkomstig uit archeologische sites in Siberië, Oost- en West-Europa en het Iberisch Schiereiland. Zes van die paarden hadden een genetische mutatie ondergaan wat hen een gevlekte vacht gaf. Mensen van vroeger tekenden dus weldegelijk de realiteit, concludeerden de onderzoekers.

Paleoantropoloog John Shea van de Stony Brook universiteit in New York gaf aan niet verrast te zijn door het resultaat. Volgens hem moesten grotkunstenaars wel in verbintenis staan met hun omgeving om alles te weten te komen over het prooi waar ze op jaagden. “Deze artiesten waren betere observanten van hun natuurlijke omgeving dan veel mensen van tegenwoordig dat zijn,” aldus Shea.

Bron: Fox news

Meer lezen

Tijdvakken

Landen