Geen foto

Grotte Chauvet verkrijgt Werelderfgoed status van UNESCO

Grotte Chauvet verkrijgt Werelderfgoed status van UNESCODe VN-cultuurorganisatie UNESCO kende op 22 juni 2014 de felbegeerde Werelderfgoed status toe aan een prehistorische grot in Zuid-Frankrijk. De Grotte Chauvet bevat de oudste bekende figuratieve tekeningen gemaakt door mensen.

Eerste menselijke cultuur

Afgevaardigden van UNESCO’s werelderfgoed comité hebben middels een stemming bepaald om de status van werelderfgoed toe te kennen aan Grotte Chauvet tijdens een bijeenkomst in Doha. Omdat de grot ‘de oudste en best bewaarde artistieke uitingen bevat van de Aurignacien mensen en tegelijkertijd ook de vroegst bekende figuratieve tekeningen in de wereld’. Het grote aantal tekeningen (meer dan duizend) die meer dan 8.500 vierkante meter beslaat, evenals de hoge artistieke en esthetische kwaliteit, maken Grotte Chauvet een buitengewone getuigenis van prehistorische kunst.

De tekeningen zijn ongeveer 36.000 jaar geleden gemaakt en worden beschouwd als onderdeel van de eerste menselijke cultuur in Europa. De staat van de grot is uitzonderlijk goed omdat hij lang afgesloten is geweest; ongeveer 23.000 jaar geleden werd de ingang afgesloten door een steenlawine totdat hij in 1994 werd ontdekt. Tot op de dag van vandaag is de grot nog steeds niet volledig bekeken en er worden dus meer ontdekkingen verwacht in de nog onontgonnen delen.

De grot bevat ook resten en afdrukken van dieren, waaronder die van de holenbeer. Waarschijnlijk hielden ze hun winterslaap in de grot.

Toegang beperkt

De toegang tot de grot is ernstig beperkt: minder dan 200 onderzoekers mogen er per jaar in om de schilderingen van allerlei soorten dieren - zoals mammoeten, wilde katten, neushoorns, bizons, beren en oerossen - te bekijken. Voor het publiek wordt vlakbij de grot een replica gemaakt, die open zal gaan in de lente van 2015.

Onderzoekers veronderstellen dat de grot nooit permanent werd bewoond door mensen maar werd gebruikt voor heilige aangelegenheden zoals sjamanistische rituelen.

UNESCO

UNESCO’s doel is om bij te dragen aan vrede en veiligheid door het bevorderen van internationale samenwerking door middel van onderwijs, wetenschap en cultuur om universeel respect voor rechtvaardigheid, de rechtstaat en mensenrechten te bevorderen.

Een van de projecten die door UNESCO wordt gesponsord,  is de internationale samenwerking om het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld veilig te stelling. De status van werelderfgoed is felbegeerd, want het werkt veelal als boost voor de nationale trots en internationaal toerisme.

Andere plekken die dit jaar de status krijgen zijn een enorm wegennet van de Inca’s die verspreid is over zes landen en oude terrassen van de Westelijke Jordaanoever die worden bedreigd door de Israëlische scheidingsmuur.

Meer informatie over grottekeningen

Enige tijd geleden verscheen er een artikel over grottekeningen op Archeologie Online over waarom ze werden gemaakt, door wie, hoe ze worden gedateerd, waarom ze zo lang meegaan, waar ze worden gevonden en dat er meer dan alleen dieren worden getekend op de grotmuren.

Bron: www.hurriyetdailynews.com/french-cave-home-to-earliest-drawings-wins-world-heritage-status.aspx?pageID=238&nID=68136&NewsCatID=375

Meer lezen