Geen foto

Grote schat aan dinosaurusfossielen aangetroffen in Idaho

Grote schat aan dinosaurusfossielen aangetroffen in IdahoIn de Amerikaanse staat Idaho is een unieke vondst van verschillende dinosaurusfossielen gedaan. Al in 2003 gingen paleontologen Krumenacker en Robison naar Bonneville County, maar toen hadden ze nog niet door hoe groot de vondst zou zijn. Nadat er in 2013 een bouwproject gepland werd, werden er rotsblokken verwijderd en kwamen de schatten aan het licht.

Vondst dinosauriërs

Ze troffen er beenderen en tanden aan van verschillende dinosaurussoorten die voorheen niet bekend waren in Idaho. Ze vonden onder andere overblijfselen van Theropoda dinosauriërs, vleesetende en tweevoetige dinosauriërs, en een tand van een plantenetende Hadrosaurus. Ook werd er een tand gevonden van een grotere Theropod-achtige, die waarschijnlijk vis at, en kleinere soorten zoals de Oryctodromeus, de gepantserde Nodosaurus en een Dromaeosaurus. Daarnaast werd een eierschaal gevonden van een Oviraptor en resten van grote zoogdieren en reptielen als schildpadden, krokodilachtigen en vissen.

Onderzoek fossielen

De fossielen zijn aangetroffen in grote rotsblokken en om ze goed te bewaren dienen deze rotsen voorzichtig opgebroken en gewassen te worden. Wanneer een fossiel gevonden wordt, wordt deze overgebracht naar het laboratorium van de Montana State University voor verder onderzoek. De fossielen bieden een unieke kijk op de ontwikkeling van de fauna in het westen van de Verenigde Staten.

Verder onderzoek

De onderzoekers geven aan dat dergelijke vondsten in Idaho zeldzaam zijn. De fossielen die ze tot nu hebben opgegraven zijn slechts het topje van de ijsberg, waarschijnlijk is het onderzoeksteam nog jaren bezig om een volledig overzicht te hebben van de omvang van de vondst.

Bronnen

www.archeologynewsnetwork.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's