Geen foto

Grote Romeinse stad blootgelegd in Roemenië

In Roemenië is een groot gedeelte van een Romeinse stad blootgelegd.In Roemenië is een Romeinse stad opgegraven, geheel met een amfitheater, tempels, gladiatorenscholen en enorme versterkingen. De stad werd gevonden aan de voet van de bergketenvan Retezat in het zuiden van de regio Transsylvanië.

Archeologen vermoeden dat deze stad diende als hoofdstad van de Romeinse provincie Dacië in de tweede eeuw na Christus. De stad zou rond 106 gebouwd zijn op de locatie van een groot slagveld waar de legers van de Romeinen en de Daciërs streden. Vrijwel alle monumenten in de stad zijn gemaakt van kalksteen en marmer.

De stad, genaamd Ulpia Traiana Sarmizegetusa, beslaat een gebied van dertig hectare en huisde ruim vijfentwintigduizend mensen. De archeologische opgravingen in dit gebied begonnen in 1924 en werden na een lange stop in 1973 hervat. Onlangs werd nader onderzoek verricht door de Archaeological Techniques and Research Centre en de Centre for Roman Studies.

“Momenteel is nog niet meer dan vijftien procent van de stad blootgelegd,” beweert professor Andre Gonciar uit. Hij geeft aan dat de opgravingen in de zomer van 2012 hervat worden. Tijdens die opgravingen zullen het forum en de aangrenzende tempels onderzocht worden, alsmede de nabijgelegen gebouwen en pleinen. Voor dit project zoekt ArcheoTek nog studenten en vrijwilligers die een steentje willen bijdragen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Bron: Sodahead.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's