Grote opgraving van oorlogsattributen in Malden

In het Gelderse Malden zijn er meer dan 100 oorlogsattributen opgegraven. De oude Sint-Jozefschool, waar de voorwerpen werden gevonden, diende tijdens de oorlog als basis voor soldaten. Het gaat onder andere om Duitse, Amerikaanse en Britse gerei.

Duits, Brits en Amerikaans

Eerder werd er al een aantal kogels, mortieren en handgranaten gevonden, waarna nu de selectie van vondsten is uitgebreid. Het gaat onder andere over een Duits gasmaskerblik, een Britse helm en een Amerikaanse parachute.

Waardeschatting van PDvB

Ondanks de grootte van de historische vondst, acht het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten de waarde niet erg groot. Naast granaten en spullen van soldaten, zitten er ook veel gebruiksrestanten tussen. Hierbij is te denken aan weggegooide jerrycans, munitie en delen van wagens. De gemeente heeft deze spullen inmiddels weg gedaan.

Bijkomende vondsten

Een erg interessante bijkomstigheid van de opgraving is, dat er nog andere restanten van spullen en gebouwen zijn aangetroffen. Deze hebben echter niets met de Tweede Wereldoorlog te maken. Vermoedelijk stammen deze spullen uit een periode tussen de Romeinen en de vroege middeleeuwen. Verder onderzoek hierover is nog gaande.

Bronnen:

gelderlander.nl Opgraving

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Mortier

Meer lezen
Tijdvakken
Landen