Grote hoeveelheid Vikinggraven in Ierland aangetroffen
Uit een vijftienjarig onderzoeksproject blijkt dat onder de straten van Dublin grote hoeveelheden Vikingstrijders begraven liggen. Het project begon in 1999 en nadert nu zijn einde. Alle conclusies zullen worden gepubliceerd in een 800 pagina tellend boek Viking Graves and Grave Goods in Ireland.
Vondst Vikinggraven
Uit het onderzoek blijkt dat de Kilmainham-Islandbridge de grootste hoeveelheid aan Vikinggraven telt in West-Europa. Naast de menselijke overblijfselen werden er ook veel artefacten aangetroffen, daterend uit de negende eeuw. De artefacten die gevonden werden bij de graven wijzen op aristocratische begrafenissen.
Vikingen in Ierland
Volgens de overlevering werden de Vikingen voor het eerst in 792 n.Chr. in Ierland gezien. Verhalen over de welvaart van Ierland zorgden dat de plunderende Vikingen geïnteresseerd raakten en het land opkwamen. Uit de overlevering blijkt al dat er in de negende en tiende eeuw veel Vikingstrijders naar Dublin kwamen. Dit wordt nu bevestigd door de archeologische opgravingen.
Viking DNA in hedendaagse Ieren
Ondanks het feit dat de Vikingen in grote getale aanwezig waren in Ierland stroomt er bij weinig Ieren Viking-DNA in het bloed. Cathy Swift, onderzoeker aan de University of Limerick, doet onderzoek naar nakomelingen van Kelten, Vikingen en Noormannen. Ze zoekt onder meer naar Vikingachternamen in Ierland en Engeland en onderzoekt het DNA-profiel van deze families.
Vikingen vestigden zich aan Ierse Westkust
Lange tijd werd aangenomen dat de Vikingen zich met name in de Ierse Zee bevonden en buiten steden als Dublin, Waterford, Wexford en Limerick niet aanwezig waren. Het vijftien jaar durende onderzoek naar de Vikingen in Ierland geeft aan dat de Vikingen zich ook aan de westkust vestigden en daar samen met de lokale bewoners woonden. De Vikingen waren niet enkel plunderaars, ze brachten ook nieuwe technologie naar Ierland. Mede door hun langeafstand-handel bloeide de Ierse handel op.