Grote goudschat in een Nazi- trein?

De omgeving van het Poolse dorpje Walbrzych is het middelpunt van een zoektocht naar een grote goudschat. Archeologen, historici en enthousiastelingen zijn op zoek naar verdwenen treinstellen. De treinwagons verdwenen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en hadden naar verluidt een grote goudschat aan boord.

De zoektocht werd in gang gezet nadat twee mannen beweerden de treinwagon gevonden te hebben. In lijn met de Poolse wet hebben ze hun vondst aangegeven. Ze weigerden de precieze locatie van het voertuig vrij te geven zonder een toezegging van de Poolse regering de mannen een deel van de buit te geven. De mannen eisen 10% van de totale vondst.

Gestolen rijkdommen

De trein heeft een legendarische status. Er is geen enkele documentatie over het bestaan van de trein. Mogelijk heeft het Duitse leger deze aan het einde van de oorlog vernietigd. Het verhaal gaat dat de trein van 150 meter beladen was met een aantal gestolen schatten, waaronder veel goud en edelstenen van Joodse families. Mogelijk waren er ook andere schatten als kunst en antieke voorwerpen aanwezig. Er wordt daarnaast gespeculeerd dat het interieur van de legendarische Amberen Kamer, verloren gegaan in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, zich aan boord bevindt.

Projekt Riese

Het is mogelijk dat de omgeving van Walbrzych bijzondere objecten verbergt, niet eerder is er uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan naar het gebied. De omgeving is een oud mijngebied en de grond is vol van mijnschachten en oude gangen. Tijdens de oorlogsjaren hebben de nazi’s ook een aantal gangen gegraven. Het precieze doel van het Duitse project, Projekt Riese genaamd, is nog steeds niet bekend. Sommige gangen zijn groot genoeg om een treintoestel te huisvesten. Een aantal gangen zijn echter opgeblazen in de laatste fase van de oorlog.

Ingewikkelde ontginning

Misschien is de trein begraven. In dit geval zal de berging van de schat ingewikkelder worden. Verwacht wordt dat het eventuele uitgraven van een trein zes maanden zal duren. De ontginning van een toestel kan ook lastig worden wanneer deze is omgeven door mijnen en valstrikken, aangelegd door de Duitsers om te zorgen dat geallieerde soldaten de schat niet vonden. 

Een onbekende vracht

Een trein, beladen met goud, spreekt tot de verbeelding van veel mensen. Het is echter nog niet zeker wat zich precies aan boord van deze trein zou moeten bevinden. Mogelijk gaat het om een grote schat aan gestolen goederen. Het is ook mogelijk dat zich enkel wapentuig bevindt in het toestel. 

 De zoektocht in volle gang. Het regionale bestuur heeft aangegeven dat er inderdaad ‘iets’ gevonden is. Er is echter nog geen enkele zekerheid over de vondst. De locatie van de vermeende trein is wel vrijgegeven. Voor de locatie, klik hier.

 De Poolse grond geeft langzamerhand haar geheimen prijs. Tot er meer zekerheid is kan er enkel gespeculeerd worden. Archeologie Online houdt u op de hoogte.

Bronnen

telegraph.co.uk, 'Nazi gold train found in Poland live'

businessinsider.com, '2 men claim they found a lost nazi ghost train carrying gold'


Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Complex Rzeczka'

Meer lezen

Tijdvakken

Landen