Grot onthult bewijs vroegste gedomesticeerde dieren
Archeologen hebben in een grot in Namibië een reeks overblijfselen gevonden, waaronder die van dieren die waarschijnlijk gedomesticeerd waren. Sommige vondsten zijn tussen 2.190 en 2.270 jaar oud. Dat zou betekenen dat de vondsten bewijs leveren van de vroegste gedomesticeerde dieren in het zuidelijke deel van Afrika tot nu toe.
De archeologen vonden allerlei voorwerpen in de grot: gereedschap van steen en beenderen, kralen, halskettingen, fragmenten van keramiek en botten van meerdere dieren zoals struisvogels, varanen, schildpadden en verschillende soorten knaagdieren. Ook vonden ze twee tanden van een geit of schaap. De vorm van de tanden komt overeen met die van moderne gedomesticeerde schapen en geiten in Afrika.
De onderzoekers weten zeker dat de overblijfselen toebehoren aan gedomesticeerde dieren. Het is bekend dat er 12.000 jaar geleden een aantal wilde soorten geiten en schapen uitstierven in het zuiden van Afrika, maar er is nog nooit bewijs gevonden dat die dieren ook op het westelijke deel van het continent voorkwamen.
Eén van de onderzoekers geeft echter aan dat deze vondst niet bewijst dat er vroeger actief dieren werden gedomesticeerd in het gebied: “Er is in de grot geen bewijs aanwezig dat de bewoners herders waren. We weten niet of het herders waren die naar het gebied gemigreerd zijn, of dat er een aantal schapen werden geïntroduceerd aan het inheemse volk.”
Het onderzoek, dat voortkwam uit een samenwerking tussen het National Museum of Namibia en het National Museum of Natural History in Parijs, is onlangs gepubliceerd op de wetenschapssite PLoS ONE.
Bron: New York Times