Grootste voetsporen dinosauriërs ooit ontdekt in Australië

In Australië zijn enorme pootafdrukken van dinosauriërs gevonden in gesteente van 127 tot 140 miljoen jaar oud. Waarschijnlijk zijn dit afdrukken van sauropoden of langnek-dinosaurrussen. De voetsporen werden gevonden aan de kust van het schiereiland Dampier (Noord-West Australië), waar al eerder sporen van dinosauriërs werden gevonden.  

Jurassic Park

Dampier wordt het Jurassic Park van Australië genoemd, verwijzend naar de boeken en films over het dinosauriërspark van Michael Crichton. In Dampier zijn in totaal al 150 sporen ontdekt, toebehorend aan 21 verschillende soorten dinosauriërs. Ook al eerder werden hier sporen gevonden van 115 tot 90 miljoen jaar oud. De gevonden pootafdrukken zijn zo’n 1.70 meter lang. Aan de pootafdrukken kan worden afgeleid dat deze dinosauriërs een heuphoogte hadden van meer dan vijf meter. Deze grote dinosauriërs, ook wel sauropoden genoemd, kwamen ook in Europa voor.

Goolarabooloo-bevolking

Het onderzoek in Dampier is op verzoek van de oorspronkelijke Goolarabooloo-bevolking gedaan. Zij wilden dat het gebied rond Dampier onaangetast bleef en konden met het onderzoek de komst van een gasfabriek tegen houden. In 2013 was het fabrieksproject volledig van de baan en konden wetenschappers van de University of Queensland en de James Cook University onderzoek doen.
Dit onderzoek verloopt niet altijd even gemakkelijk. Het gebied ligt aan de kust en omdat er grote getijdeverschillen zijn, loopt het gebied vaak onder water. Ook komen er haaien en krokodillen voor. De onderzoekers hebben daardoor maar een korte tijd om onderzoek te doen. Af en toe helpen drones bij het onderzoek. Die brengen met laserscanners het terrein in kaart.  


Bronnen:

Nos.nl: Dinosaurier voetsporen
Telegraph.co.uk: biggest dinosaur footprints
Foxnews.com: dinosaur footprints 


Afbeelding:

Pixabay.com: Dinosaurus

Meer lezen