Romeinse villa voerendaal

3D impressie van Villa Voerendaal-Ten Hove

RCE-Mikko Kriek

Groot onderzoek naar Romeinse villa Voerendaal

Bij Voerendaal, in Zuid-Limburg werd aan het eind van de negentiende eeuw een grote Romeinse villa gevonden: de Villa Voerendaal-Ten Hove. Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de Villa Voerendaal-Ten Hove, maar er kan altijd meer onderzocht worden.

Dat gaat nu gebeuren. De komende drie jaar wordt er groot onderzoek gedaan naar de villa. Het onderzoek zal moet antwoord gaan geven op een groot aantal vragen. Bekend is dat de villa tijdens haar bestaan in de tweede en derde eeuw uitgroeide van een klein boerenbedrijf tot een groot agrarisch complex dat een belangrijke graanleverancier voor de Romeinse legioenen langs de Limes was. Maar ondanks dat er is nog maar weinig informatie over de bewoners van de villa en hoe het leven in de villa er uit zag.

Onderzoek in samenhang

Voor het onderzoek worden de verschillende vondsten uit de onderzoeken die sinds de 19e eeuw zijn gedaan in samenhang onderzocht. Het is voor het eerst dat alle vondsten van het zes hectare grote gebied op deze manier worden onderzocht. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het om een ‘archeologische schatkist die nu voor het eerst wordt geopend’. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een grote investering van de Provincie Limburg en de Rijksoverheid.

Grootste Romeinse villa van Nederland

De Romeinse Villa Voerendaal-Ten Hove is veruit de grootste Romeinse villa die in Nederland gevonden is. De voorgevel van het grote complex was maar liefst 190 meter lang. Ongeveer rond het jaar 50 werd de eerste –bescheiden- stenen villa gebouwd maar in de eeuwen die volgden, groeide het gebouw uit tot een groot complex. Het complex lag aan de Via Belgica, de grote Romeinse weg die van de Franse kust bij Boulogne sur Mer naar Keulen liep. Het formaat en de ligging van de villa Voerendaal-Ten Hove maakt het onderzoek van internationaal belang.

Meer lezen