Via Belgica wijst de weg in Romeins Zuid-Limburg
De Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Landgraaf en Kerkrade hebben de handen ineengeslagen om de oude Romeinse heirbaan, bekend als de Via Belgica, beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Wie nu de Via Belgica wil beleven, heeft letterlijk zijn verbeelding nodig. De weg zelf is immers niet meer zichtbaar. De Vrienden van Via Belgica maken de betekenis van het verleden zichtbaar in het heden. De eerste resultaten van deze samenwerking werden op 25 april j.l. in Maastricht gepresenteerd.
2000 jaar terug in de tijd
De naam Via Belgica is in de twintigste eeuw gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan, die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg zelf is niet meer zichtbaar, maar haar betekenis werkt door tot in het heden. De Romeinen stortten in Zuid-Limburg het fundament voor hoe we nu leven. Ze bouwden wegen, gebouwen, dorpen en steden. Brachten wijn en olie. Kippen, druiven en kersen. Een nieuwe religie, militairen én ambtenaren. Ze leerden ons met munten te betalen en op grote schaal granen te telen. Ze startten de urbanisatie en de agro-industrie en introduceerden geschreven taal, slimme technieken en de rechtspraak. Hun invloed is tot op de dag van vandaag tastbaar.
Vrienden van Via Belgica
Dit Romeinse verleden in Zuid-Limburg wordt nu nog beter zichtbaar en beleefbaar dankzij het project 'Via Belgica, vind jouw weg'. Gedeputeerde Teunissen (Archeologie) licht toe: 'Bewoners en ondernemers krijgen nadrukkelijk de gelegenheid om betrokken te raken bij het verhaal en de activiteiten. Ik vind het belangrijk dat inwoners meer weten over het gebied waar ze wonen, zeker met een dergelijk enorm rijke historie. Limburg is immers de archeologierijkste provincie van Nederland'. Het aanbieden van belevingsroutes, fiets- en wandelroutes onder de vlag van 'Via Belgica' geeft het hele gebied een extra toeristische aantrekkingskracht. In totaal steken Provincie en gemeenten 300.000 euro in het project.
Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme) vult aan: 'De toeristische sector krijgt met een aansprekend (archeologisch) verhaal een rijker toeristisch product. Dit zorgt voor een extra kwaliteitsimpuls aan het toerisme in (Zuid)Limburg en hopelijk leidt het ertoe dat mensen besluiten langer te verblijven in dit prachtige gebied'. Niet alleen de provincie en gemeenten slaan de handen ineen. Het project wordt ontwikkeld in samenwerking met de Vrienden van Via Belgica. Dit relatief jonge netwerk (6 maanden oud) van ondernemers, culturele spelers en vrijwilligers kent inmiddels ruim vierhonderd deelnemers. Gezamenlijk wordt een inspirerend aanbod ontwikkeld aan producten, routes en activiteiten. Zo zijn er chefkoks die Romeinse gerechten bereiden, leggen diverse ondernemers Romeinse (kruiden)tuinen aan, worden er vrijwilligers van IVN opgeleid tot Via Belgica gids, laat een lokale touroperator zijn medewerkers omscholen tot Via Belgica chauffeur, is de Romeinse kip geherintroduceerd in Limburg en slaan diverse betrokkenen de handen ineen om een arrangement te ontwikkelen (inclusief overnachting en bagage transfer).
'Vind jouw weg'
Via Belgica krijgt een volledig vernieuwde website en een unieke navigatie-app. Via www.viabelgica.nl kan de bezoeker zelf zijn route uitstippelen door Romeins Zuid-Limburg op thema's die hem aanspreken. Het landschap wordt er beschouwd als een openluchtmuseum en de bezoeker kan via nummers op inspirerende wijze verhalen tot zich nemen (via audio, video en tekst) van bijzondere locaties en vindplaatsen. Deze nummers worden vermeld op routepalen (die aansluiten op het nog te ontwikkelen knopenlopensysteem) of locatiebordjes. De app biedt aanvullend hierop een unieke navigatietool en ontsluit de verhalen die middels Augmented Reality tot leven worden gebracht.
Routes
In nauwe samenwerking met betrokken gemeenten, vrijwilligers, het Routepunt, IVN en IKL is een tiental Via Belgica routes ontwikkeld, geoptimaliseerd en in kaart gebracht. Niet alleen de volledige Via Belgica- route, van Rimburg tot Maastricht, kan te voet of op de fiets worden beleefd, ook diverse kortere ommetjes leiden de bezoeker langs aansprekende locaties. Langs de route zijn inmiddels een vijftal Via Belgica meubels geplaatst. De meubels geven extra informatie over de plek en bieden een rustmoment voor de bezoeker zodat er volop genoten kan worden van de omgeving. De bankjes zijn inmiddels al geplaatst in: Meerssen (Romeinse villa), Houthem (park Chateau St. Gerlach), Valkenburg (Romeinse wachttoren), Voerendaal (Romeinse villa), Heerlen (Romeins kwartier). Maastricht en Landgraaf volgen spoedig.
Meer weten?
Op de website van de Via Belgica vind je meer alle informatie over de routes en het Romeins erfgoed in Limburg.