Groot faraobeeld gevonden bij Caïro

In Caïro hebben archeologen een enorm beeld gevonden uit de Egyptische oudheid dichtbij de ruïnes van de zonnetempel. Ze denken dat het gaat om een drie duizend jaar oud beeld van farao Ramses II. Helaas ontbreekt een naam op het beeld.

Opgraving bij Zonnetempel

De Egyptische en Duitse archeologen hebben tot nu toe alleen een hoofd en een torso van het beeld teruggevonden. Zo is de bovenarm van de torso een halve meter dik en een oor ruim dertig centimeter lang. Daaruit kan worden vastgesteld dat het beeld ongeveer acht meter hoog moet zijn geweest. Het beeld van kwartsiet werd gevonden in de dichtbevolkte Ain Shams en Matariya districten. Hier zou ook de oude stad Heliopolis hebben gelegen. Heliopolis was het culturele centrum voor de verering van de Zonnegod. De vindplaats ligt ook dichtbij de ruïnes van de tempel van Ramses II. Daaruit wordt geconcludeerd dat het om een beeld van Ramses zou gaan. Bovendien heeft het hoofd van het beeld een karakteristieke ‘faraobaard’ die voornamelijk bij belangrijke mannelijke farao’s werd aangebracht.

Ramses II

Farao Ramses II (1300-1213 v. Chr.) was de derde koning van de 19e dynastie van Egypte. Hij zou 66 jaar hebben geregeerd, van 1279 tot 1213 voor christus. Ramses II staat vooral bekend om zijn vele vrouwen en maar liefst 100 kinderen. Daarnaast liet de farao veel tempels en andere gebouwen plaatsen in Egypte zoals Aboe Simbel. De Egyptische koning had een groot rijk van Irak in het oosten tot Soedan in het Zuiden. Door de vondst van dit grote beeld, kan ook een voorstelling worden gemaakt van de grote van de zonnetempel vlakbij. Deze tempel is tijdens de Romeinse tijd (332 v.Chr.-395 n.Chr.) verwoest en onderdelen ervan zijn daarna meegenomen naar Alexandrië of Europa. Ook werden de stenen later gebruikt om het oude centrum van Caïro te bouwen. Zodra de huidige opgravingen klaar zijn, zal het beeld worden gerestaureerd en in het nieuwe Grand Egyptian Museum (2018) worden tentoongesteld.

 

Bronnen:

Livescience.com: Egyptian farao 

Nos.nl: faraobeeld gevonden  

Afbeelding:

Livescience.com: Credits: Dietrich Raue

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's