zestiende eeuwse hoeve Dirksland

De resten van de hoeve stammen zo goed als zeker uit de periode dat dit deel van Goeree-Overflakkee net was drooggelegd. 

Gemeente Goeree-Overflakkee

Groot boerderijcomplex uit zestiende eeuw gevonden op Goeree-Overflakkee

Vlak bij Dirksland, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee hebben archeologen de resten van een groot boerderijcomplex uit de zestiende eeuw gevonden. De resten stammen uit de periode dat dit deel van het eiland nog maar net was drooggelegd.

Archeologen groeven als voorbereiding op de aanleg van een weg een groot vlak uit. Daarbij troffen ze resten van een muur aan, daarnaast werden veel voorwerpen van aardewerk en metaal gevonden. Verderop lagen ook twee trekankers. Opvallend was ook dat in een groot deel van het open gegraven gebied een soort mat van gevlochten takken werd gevonden. Wat de precieze functie van dat vlechtwerk was, is nog niet duidelijk. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe groot het complex precies was, en wie de bewoners waren.

Link met muntschat?

Bij dat onderzoek wordt ook gekeken of er een link is met een muntschat die in 2018 bij Dirksland werd gevonden. Toen vond een amateurarcheoloog met zijn metaaldetector een samengeklonterde muntschat in een aardewerken pot. Die muntschat komt ook uit de zestiende eeuw en bleek de grootste laatmiddeleeuwse muntschat die ooit in Nederland is gevonden. De muntschat lag -hemelsbreed- op nog geen tweehonderd meter van de hoeve.

Toevallige vondst

De vondst was toevallig, want in archieven was niks over de boerderij terug te vinden, behalve een pas ontdekte kaart uit 1602, waar de boerderij staat getekend. Dat maakt de vondst des te belangrijker voor de gemeente Goeree-Overflakkee, die hoopt dat de ontdekking van de boerderij meer inzicht kan geven in de ontwikkeling van het eiland. De polder Oude Plaat, waar de boerderij is gevonden, werd drooggelegd in 1480, volgens archeoloog René Proos wijst alles erop dat de resten van de boerderij uit deze periode stammen.

De archeologen werden bij hun werk geholpen door de vrijwilligers van historische vereniging de Motte uit Middelharnis.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen