Geen foto

Grafsteen van de eerste inwoner van Oxfordshire

De stukken van de gevonden grafsteen blijken een biografie te vormen.In het Engelse Oxfordshire is de grafsteen van de Romeinse soldaat Lucius Valerius Geminus gevonden. De verschillende stukken van de steen zijn voor het eerst samengevoegd en blijken een biografie te vormen. De steen zal binnenkort tentoongesteld worden.

Lucius Valerius Geminus was afkomstig uit de Noord-Italiaanse Alpen en zou zich in de buurt van het huidige Straatsburg bij het Romeinse leger hebben gevoegd. Lucius maakte de mislukte invasie van Germanië onder keizer Caligula mee, maar zijn grootste succes kwam in de invasie van Brittannië in het jaar 43.

De leeftijd van Lucius is moeilijk te achterhalen, omdat de grafsteen deels beschadigd is. Volgens onderzoekers moet hij echter tussen de 49 en 52 jaar oud zijn geweest. De tekst op de steen vermeldt waar Lucius vandaan kwam, maar ook dat hij lid was van het Tweede Legioen van Augustus. Dit leger werd door keizer Claudius opgedragen Brittannië in te nemen.

De vondst van de steen, die is gevonden bij opgravingen bij een oude stadspoort in Alchester, is bijzonder omdat het de oudste informatie over een inwoner van het gebied bevat. De korte biografie van Lucius Valerius Germinus zal vanaf 20 juli in het Oxfordshire Museum worden tentoongesteld.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's