Geen foto

Graffiti Sex Pistols vergeleken met grottekeningen Lascaux

De graffiti van de Sex Pistols wordt vergeleken met de grottekeningen van LascauArcheologen beweren dat de graffititekeningen die voormalig Sex Pistols zanger Johnny Rotten op de muren van een oud flatgebouw heeft gemaakt, ‘net zo belangrijk zijn als de grotten van Lascaux in Zuid-Frankrijk’.

De archeologen vergelijken de ruwe en bijna beledigende tekeningen met de historische grotschilderingen die stammen uit de steentijd. Beide kunstwerken zouden van een soortgelijke archeologische waarde zijn. De tekeningen van de indertijd door de punkband bewoonde flat zouden namelijk een uniek inzicht verschaffen over de muzikale beweging uit de jaren 70’.

De schilderingen in de grotten van Lascaux zijn van onnoembare archeologische waDe graffiti werd onlangs achter een paar kasten gevonden in de woning aan de Denmark Street in Londen. Archeoloog John Schofield van de universiteit van York en onafhankelijk onderzoeker Paul Graves-Brown beweren dat de tekeningen een ‘krachtige representatie van een radicale en dramatische beweging van rebellie’ is.

De tekeningen van de Sex Pistols zouden symbool staan voor rebellie. Beel John SZe geven toe dat zulke claims misschien beledigend over kunnen komen. Toch discussiëren ze over de kwestie of de flat als een belangrijke historische en archeologische site bestempeld dient te worden. Het aangeven van de locatie met een blauw plakkaat, zoals standaard is voor belangrijke locaties in Groot-Brittannië, is volgens de onderzoekers niet in de stijl van punk.

De meeste tekeningen zijn gemaakt door John Lydon - ook wel Johnny Rotten. Het betreft acht stiptekeningen die de leden van band, hun manager en andere Sex Pistols medewerkers afbeeld. De flat stamt uit de 19e eeuw en wordt momenteel gebruikt als kantoorgebouw. “Zou Denmark Street de Lascaux van punk zijn?” vraagt Shofield zich af.

John Lydon, ook wel Johnny Rotten, in 1977.“De pers beweerde eens dat de ontdekking van één van de eerste opnames van The Beatles de meest belangrijke archeologische vondst was sinds Toetanchamons tombe,” aldus Schofield. “De graffiti van de Sex Pistols op Denmark Street scoort zeker net zo hoog en - naar ons idee - zelfs hoger.”

Bron: The Telegraph

Meer lezen