De pyramide van Neferefre

Graf van onbekende Egyptische koningin ontdekt

De pyramide van NeferefreArcheologen hebben in Egypte het graf van een tot nu toe onbekende koningin ontdekt. Koningin Khentakawess leefde zo’n 4500 jaar geleden. De vondst kan nieuw licht werpen op een relatief onbekende periode uit de Egyptische geschiedenis.

Opgravingen in Abu- Sir

Een Tsjechisch team van archeologen was aan het werk bij Abu-Sir toen ze het graf ontdekten. In het graf troffen de archeologen inscripties aan waarin de naam Khentakawess genoemd werd. Omdat de tombe vlak bij de pyramide van farao Neferefre ligt, gaan de archeologen er van uit dat het gaat om koningin Khentakawess III, de vrouw van Neferefre.

Stenen en koperen grafgiften

Waarschijnlijk is het graf al eens bezocht door grafrovers. De archeologen kwamen geen grote schatten in het graf tegen. Wel vonden ze een aantal stenen modellen van schalen en potten. Ook werd er koperen gereedschap gevonden.

Heerschappij van Neferefre

Volgens egyptologen kan de vondst van het graf nieuw licht werpen op de dynastie en de heerschappij van farao Neferefre die slechts van 2448 en 2445 voor Christus aan de macht was. De inscripties op de muren van de tombe lijken aan te geven dat Khentakawess III de moeder was van een andere farao. Neferefre werd in 2445 v. Chr. Echter opgevolgd door zijn broer Nioeserre. Egyptologen vermoeden daarom dat de volgende farao, farao Menkaoehor, Khentakawess’ zoon is geweest. Over deze Menkaoehor is echter maar weinig bekend. Egyptologen hopen dat er meer aanwijzingen over deze onbekende periode tijdens de vijfde dynastie.  

Bronnen:

http://www.bbc.com/news/world-africa-30674339

http://www.scientias.nl/graf-van-onbekende-koningin-ontdekt-egypte/

Afbeelding:

commons.wikimedia.org

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's