Geen foto

Graf van middeleeuwse abt ontdekt in Groot-Brittannië

Ruines van Furness AbbyIn de omgeving van de ruïnes van het Britse klooster Furness Abbey hebben archeologen een graf gevonden met daarin het skelet van een middeleeuwse abt. De laatste rustplaats van de vooraanstaande monnik was voorzien van meerdere grafgeschenken en is vrijwel volledig intact.

Het skelet werd gevonden tijdens noodwerkzaamheden aan de abdij, die stamt uit de 12e eeuw. Naast de resten van de abt lagen er in het graf ook een zeldzame vergulde staf, een ring met juwelen en enkele lappen textiel.

“Het is een zeer bijzondere vondst, want het is binnen de moderne archeologie voor het eerst dat men een graf van een abt zo intact aantreft,” aldus Susan Harrison, curator van het Britse erfgoed. Ook Stephen Rowland, medewerker van Oxford Archaeology North, kenmerkt de vondst als uiterst bijzonder. “Vermoedelijk was deze abt een belangrijk persoon. Hij was namelijk lid van de orde van Cisterciënzers, de meest machtige orde in Engeland.”

De archeologen zijn van plan om een koolstof 14 datering uit te voeren op de resten, om zo te bepalen uit welke periode de abt afkomstig is. Afhankelijk van de kwaliteit van de resultaten zullen ze zijn sterfdatum in het beste geval op 25 jaar kunnen benaderen.

Bron: Channel 4

Meer lezen
Tijdvakken