Geen foto

Graf van condottieri Giovanni de’ Medici opnieuw geopend

Het graf van Giovanni dalle Bande Nere is wederom geopend. De tombe van Giovanni de’ Medici is door Italiaanse wetenschappers opnieuw geopend. Giovanni was tijdens de Renaissance één van de meest bekende condottieri, een aanvoerder van een leger huurlingen. De wetenschappers proberen met de tombe het leven en de dood van de 16e-eeuwse aanvoerder in kaart te brengen.

Giovanni de’ Medici (1498-1526) staat beter bekend als Giovanni dalle Bande Nere, vanwege de zwarte rouwbanden die hij droeg na de dood van Paus Leo X. De condottieri van de Florentijnse Medicifamilie ligt begraven in de Cappelle Mediceein in Florence.

Het graf, waarin de botten van Giovanni en zijn vrouw Maria Salviati geborgen lagen, is op maandag 19 november heropend. Dit in het kader van een “uitgebreide analyse” om een beter beeld te krijgen van de doodsoorzaak van de condottieri en wat voor operaties er op de krijger zijn uitgevoerd. Er zullen onder meer medische, paleopathologische en antropologische onderzoeken gedaan worden.

Onsterfelijk

Het graf van Giovanni dalle Bande Nere is wederom geopend. Indertijd gingen geruchten rond dat Giovanni onsterfelijk zou zijn. Desondanks stierf hij op 28-jarige leeftijd nadat hij getroffen werd door een kanonskogel van een falconet tijdens een gevecht in Lombardije op 25 november 1526. Het projectiel trof zijn rechterbeen, dat door de chirurg Maestro Abramo geamputeerd moest worden.

Volgens een verslag van de poëet Pietro Aretino, een goede vriend van Giovanni en ooggetuige van de operatie, moesten tien mannen de condottieri in bedwang houden tijdens de amputatie. De ingreep bleek tevergeefs; Giovanni overleed vijf dagen later aan bloedvergiftiging.

Bron: Discovery News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen