Schilderij met Hunnen

Een schilderij met Hunnen, detail, door G.A. Rochegrosse.

WikiMedia Commons

Graf Hunnenstrijder gevonden in Roemenië

Wegwerkers hebben het graf van een Hunnenstrijder gevonden tijdens de aanleg van een nieuwe snelweg nabij Mizil, in het zuidoosten van Roemenië. Archeologen denken dat het om een ‘prinselijk’ Hunnenstrijder ging, aangezien het graf vol lag met allerlei kostbaarheden. Waarschijnlijk stamt het graf uit de 5e eeuw na Christus, toen de Hunnen de dienst uitmaakten over die regio. Silviu Ene, van het Vasile Pârvan Archeologisch Instituut in Boekarest vertelde Live Science: ‘Er zitten meer dan 100 artefacten in de graftombe, waaronder wapens, vergulde objecten en gouden sieraden, ingelegd met edelstenen.’ Ook vonden de archeologen er het hoofd en de benen van het paard van de strijder.

Nachtelijke opgravingen

Op Facebook laat wegwerkersbedrijf CNAIR weten dat de omstandigheden van de opgraving verre van ideaal waren toen het graf eind december 2022 werd gevonden. Zo was niet het hele gebied geklaard door de instanties, en regende het. Doordat de aanleg van de weg de volgende dag door moesten gaan, moesten de opgravingen ’s nachts doorgaan.

De archeologen vonden, naast de krijger, onder andere een ijzeren zwaard met een vergulde schede en een dolk. Ook vonden ze talloze ijzeren pijlpunten en gedecoreerde stukken bot die ooit aan een boog hebben toebehoord, aldus Ene. Daarnaast troffen de archeologen het hoofd en de benen van een paard aan in het graf (het was bij veel volkeren in de oudheid gebruikelijk om iemand van hoge status samen met zijn paard(en) te begraven). Ook vonden ze de overblijfselen van een verguld zadel, een bronzen ketel, meerdere gedecoreerde blakers (lantaarnhouders). Ten slotte werden er ook resten van een gouden masker opgegraven, dat hoogstwaarschijnlijk het gezicht van de overledene bedekte. Al deze giften wijzen erop dat de krijger zich in hoge sociale kringen rondbewoog.

Hunnen

De Hunnen waren een verbond van diverse Aziatische nomadenvolken, die vanaf het einde van de vierde eeuw Europa binnentrokken. Op het hoogtepunt bestreek hun rijk het gebied tussen ongeveer wat nu Duitsland is, en Kazachstan, met Hongarije als centrum. Het succes van de Hunnen kwam neer op hun mobiliteit, die ze vooral aan hun vaardigheden als nomaden dankten. Er is wetenschappelijke consensus dat het niet per se ging over één volk, maar eerder over een waaier van verschillende volken ruiternomaden. De bekendste Hun is Atilla, hij stond bekend om de wreedheid tegen zijn vijanden.

Meer lezen