Graf Aristoteles na 2400 jaar wellicht gevonden

Griekse archeologen claimen dat zij het graf van de beroemde filosoof Aristoteles hebben gevonden. Dit maakt de archeoloog Konstantinos Sismanidis tijdens een conferentie in Thessaloníki bekend. Sismanidis leidt al 20 jaar een opgraving in het noorden van Griekenland.

Geen hard bewijs

Tijdens een opgraving in Griekenland vonden Sismanidis en zijn team vele objecten die terug te herleiden zijn tot de Griekse filosoof. De opgraving vond plaats in Aristoteles’ geboorteplaats Stagira, Macedonië, aan de oostkust van het Griekse vasteland. Het is bekend dat Aristoteles in Chalcis te Evia stierf in 322 v. Chr., maar deze ontdekking zorgt ervoor dat wetenschappers geloven dat zijn as misschien teruggebracht is naar Stagira voor een begrafenis. Hoewel er geen hard bewijs is, vonden de archeologen op de locatie wel munten die dateren uit de tijd van Alexander de Grote. Hij was de student van Aristoteles. Bovendien zorgt dit samen met factoren zoals locatie, bouwperiode en andere objecten ervoor dat de archeologen sterk vermoeden dat dit inderdaad zijn tombe is.

Van groot belang

De mogelijke ontdekking van Aristoteles’ tombe, een opgezette koepel met een marmeren vloer die dateert uit de periode 323-32 v. Chr. heeft een universele betekenis gezien de rol van Aristoteles in de vorming van de Westerse filosofie. Aristoteles stond in contact met veel belangrijke mensen in zijn tijd. Zo was hij dus de docent van Alexander de Grote en was hij zelf een student van Plato. Zijn werk heeft een grote invloed gehad op de moderne logica, christelijke theologie en zelfs theaterwetenschappen. Aristoteles schreef ook over metafysica, biologie, natuurkunde en geneeskunde.

Nog maar het begin

Ondanks de ontdekking moet er gewaarschuwd worden dat het onderzoek nog in zijn kinderschoenen staat. In het noorden van Griekenland worden er veel archeologische vondsten gedaan, maar velen daarvan brengen het uiteindelijk er niet goed van af. In 2014 geloofden archeologen dat ze de tombe van Alexander de Grote in Amphipolis ontdekt hadden, dat in dezelfde regio ligt. Uiteindelijk werd deze claim aangevallen door wetenschappers en bekritiseert door de autoriteiten, die van mening waren dat er van de ontdekking ten onrechte en voortijdig een sensatieverhaal werd gemaakt. De reden hiervoor zou zijn om de aandacht van de Griekse burgers op de economische moeilijkheden van het land weg te halen. Ondanks de recente opgraving en het vele enthousiasme, wordt aangeraden om de rest van het onderzoek af te wachten.

Bronnen:

www.metronieuws.nl

www.news.artnet.com

Afbeelding:

Aristoteles, via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's