Geen foto

Gouden schat van onbekende beschaving gevonden in Midden-Amerika

Gouden schat van de cultuur der gouden opperhoofden in PanamaIn Midden Amerika hebben archeologen een bijzondere vondst gedaan: een hele tombe vol gouden voorwerpen, botten en stenen. De opgraving werpt nieuw licht op een tot nu toe nog weinig bekende en naamloze beschaving.

De artefacten worden gedateerd tussen 700 en 1000 na Christus. De archeologen vonden allerlei gouden juwelen, beeldjes en ornamenten, waaronder een gegoten zeepaard en menselijke figuurtjes. Daarnaast vonden ze niet alleen menselijke botten, maar kwamen ze ook een groot aantal vissenbotjes tegen. “Een zeer spectaculaire vondst” zegt antropoloog John Hoopes. Het gaat hierbij om de zogenaamde cultuur van de ‘gouden opperhoofden’ in Panama. Sinds de jaren ‘30 zijn wetenschappers deze beschaving op het spoor.

Kogelvis

De visbotjes behoren tot de soort Guentheridia formosa, een zeer giftige kogelvis. Wellicht hebben de vissen iets te maken met mensenoffers die er plaatsvonden. Sommige beeldjes hadden de vorm van halfmenselijke en mythologische wezens. “Ik denk dat ze vergeleken kunnen worden met weerwolven en vampieren in de westerse cultuur”, stelt Hoops.

Gouden opperhoofden

Er is heel weinig bekend verder over de cultuur der gouden opperhoofden in Midden Amerika. Zo weet men niet welke taal ze spraken en in hoeverre de cultuur geïsoleerd heeft bestaan. De onderzoekers hopen dat ze dankzij de gevonden schatten meer te weten komen over deze pre-Columbiaanse beschaving. Hoops voegt er nog optimistisch aan toe: “deze vondst is slechts een klein deel van een enorm complex.”

Bron: National Geographic

Meer lezen
Landen