Gouden ring blijkt een unieke vondst te zijn

Bij een opgraving in Rotterdam kwam een unieke vondst aan het licht, een gouden ring met inscriptie. Het sieraad bestaat uit een platte band die spiraalsgewijs is gewonden. In de ring is 'Ian ariens soen en anna boenen dochter 1572' gegraveerd.

Unieke gouden ring

De eigenaresse van de ring is Anna Boenen uit Rotterdam. Zij trouwde in 1572 en kreeg een gouden ring. De huwelijksring is heel bijzonder. Er is maar één andere gelijkende ring gevonden en die ligt in het rijksmuseum. Er worden wel vaker ringen aangetroffen, maar die zijn dan niet van zilver of goud. Edelstenen gedragen door de adel maken bij het gewone volk plaats voor gekleurd glas.
De gevonden gouden ring is daarom een unieke vondst. Zo zijn er bij de spoortunnel 30 ringen gevonden en bij de Markthal 40, allen van goedkoop materiaal.

Erfenis

Van de Late Middeleeuwen tot in de achttiende eeuw droegen alleen vrouwen trouwringen. Ze was daarmee bezet en ondergeschikt aan haar man, maar droeg tevens de erfenis om haar vinger voor als haar man als eerste kwam te overlijden. Daarvoor werden er wel ringen gedragen als teken van waardigheid. Pas in de achttiende eeuw droegen ook mannen een trouwring.

www.rijnmond.nl/

Meer lezen

Landen