In Theater Cressoni werden honderden gouden munten uit de Romeinse Tijd aangetroffen

Gouden munten ‘van onschatbare waarde’ gevonden in Italië

In het Italiaanse Como leverden werkzaamheden aan de kelder van het Theater Cressoni een bijzondere ontdekking op. Er werden namelijk honderden gouden munten uit de Romeinse Tijd opgegraven. De archeologische hoofdonderzoeker Luca Rinaldi sprak van een ontdekking ‘van onschatbare waarde’.

Amfoor vol goud

Het negentiende-eeuwse Theater Cressoni stond op het punt om gesloopt te worden, om plaats te maken voor nieuwe luxeappartementen. Het gebouw stond vlakbij het forum van de Romeinse stad Novum Comum, waar al eerder Romeinse artefacten zijn opgegraven. Vandaar dat er archeologische opgravingen bij het theater werden gedaan, voordat de verbouwing van start zou gaan. Op woensdag  5 september dook er hierbij een spekstenen amfoor op, met een opmerkelijke inhoud. De kruik bleek namelijk gevuld te zijn met gouden munten, die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven.

Herkomst wordt onderzocht

De vondst is inmiddels overgebracht naar het Mibac restauratielaboratorium in Milaan, waar archeologen de herkomst van de geldstukken gaan onderzoeken. Van 27 munten is al vastgesteld dat ze uit het Romeinse Rijk van de vijfde eeuw afkomstig zijn. De rest moet nog verder worden onderzocht. Het zal daarom nog even duren voordat de exacte historische en culturele betekenis van de vondst duidelijk wordt.

Miljoenenvondst

Het Italiaanse Ministerie van Cultuur heeft geen geldbedrag aan de waarde van de geldstukken gekoppeld. Toch zouden de munten volgens sommige  Italiaanse media miljoenen waard zijn. Aangezien ze niet verhandeld zullen worden op de markt, is het onwaarschijnlijk dat een dergelijk bedrag ooit voor hen zal worden neergeteld.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's