Er is een Grumman F6F-3 Hellcat wrak gevonden nabij Miami Beach.

Gevechtsvliegtuig uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Miami Beach

Er is een Grumman F6F-3 Hellcat wrak gevonden nabij Miami Beach. De bemanning van een onderzoekonderzeeër die de kunstmatige riffen van Miami-Dade County analyseerde, is gestuit op een vrijwel intact wrak van een Amerikaans gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak lag op zijn kop op 73 meter diepte in de zee nabij Miami Beach.

De bemanning van de onderzeeër Antipodes gebruikte afgelopen juni sonarapparatuur om een echo op de zeebodem te onderzoeken. Het bleek te gaan om een 8,5 meter lange Grumman F6F Hellcat, die inmiddels was overgroeid met mos en planten. De Hellcat was de Amerikaanse tegenhanger van het Japanse jachtvliegtuig Zero. Het vliegtuig werd in gebruik genomen in 1943 en opereerde vanaf vliegdekschepen.

Het is nog niet duidelijk waar het vliegtuig vandaan komt. Stockton Rush, medeoprichter van OceanGate Inc., het privébedrijf dat de onderzeeër leverde, hoopt binnenkort een aantal Marine-experts mee te nemen in de onderzeeër om het wrak te inspecteren. Vermoedelijk is het één van de 79 Hellcats die tussen 1943 en 1952 aan de kust van Florida verloren gingen.

Volgens Bob Rasmussen, de directeur van het National Naval Aviation Museum in Pensacola, bestaan er vandaag de dag nog maar een aantal Hellcats. “De ontdekking van nog één exemplaar - zelfs op 70 meter diepte in de Atlantische Oceaan - is belangrijk voor de geschiedenis van de marineluchtvaartdienst.”

Bron: The State

Meer lezen