Gestolen Nokbeelden uit Nigeria op veiling Brussel aangeboden
Een reeks zeldzame, eeuwenoude beelden van de Nokcultuur in Nigeria zijn een aantal weken terug te koop aangeboden op een veiling in Brussel. Dusdanige Nokbeelden, die stammen uit 500 tot 1000 na Christus, worden vaak via illegale routes aangeboden.
Het veilinghuis Pierre Bergé bood de terracotta beelden aan. Anderhalve week terug werden de stukken teruggetrokken, omdat de vermelding van de beelden in de catalogus van het veilinghuis voor veel opschudding bij kenners van de internationale kunstsmokkel zorgde. De eigenaar van het veilinghuis beweerde de beelden al sinds voor de jaren ’70 in bezit te hebben, maar kon hier geen bewijs voor leveren. Sinds de jaren ’70 is het verboden om geroofd erfgoed te verhandelen.
Michel van Rijn, kunstexpert en voormalig kunstsmokkelaar, ziet de situatie met argusogen aan. Hij beweert dat de beelden bewust in Brussel werden aangeboden, omdat de kans dat de verkoop daar ongehinderd kon doorgaan groter is dan in Frankrijk. In Frankrijk worden Nokbeelden namelijk direct in beslag genomen.
De bedragen die worden geboden voor dusdanige beelden kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Nokbeelden worden dan ook veelal geplunderd van vindplaatsen voordat archeologen ze kunnen vinden.
Nokbeelden werden gemaakt door de Nokcultuur, een beschaving in Centraal-Nigeria. Hun terracotta beelden worden gezien als een bewijs voor de verfijndheid van de Afrikaanse beschavingen. De
Nokbeelden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende expressieve gezichtskenmerken en maskers. Er is nog weinig bekend over de precieze functies van deze beelden. Onderzoek naar de beelden verloopt moeizaam omdat veel archeologisch bewijs niet in handen van de musea is.
Bron: nieuws.nl