Geen foto

Geschrift over vrouw van Jezus blijkt authentiek

Geschrift over vrouw van Jezus blijkt authentiekEen controversieel geschrift waarin melding wordt gemaakt van de vrouw van Jezus blijkt na nader onderzoek authentiek te zijn. Op het eeuwenoude stuk papyrus staat in het Koptisch geschreven dat Jezus over zijn vrouw spreekt. Sinds de vondst in 2012 wordt er veel gediscussieerd over de authenticiteit van het geschrift.

Herkomst papyrus en inkt

De vondst leidde in 2012 tot een hernieuwd debat over het celibaat en de aanname dat Jezus niet getrouwd was. Het Vaticaan en diverse wetenschappers meenden dat het geschrift nep was, gebaseerd op de slechte grammatica en onduidelijkheid van de tekst. Door analyse van het soort inkt en het papyrus zelf blijkt nu dat het geschrift wel degelijk authentiek is en afkomstig is uit Egypte. Het wordt geschat dat het tussen 600 en 900 n. Chr. gefabriceerd is.

Taalproblemen

Critici wijzen hoofdzakelijk op het taalniveau van het geschrift wanneer het gaat om de betrouwbaarheid van de inhoud. Leo Depuydt, professor Egyptologie aan de Brown University, heeft in een artikel meerdere redenen gegeven waarom hij denkt dat het geschrift een vervalsing is. Het geschrift staat onder andere bol van de grammaticale fouten en het woord ´mijn vrouw´ is in dikgedrukte letters geschreven, iets wat niet gebruikelijk is in het Koptische schrift.

Discussie duurt voort

De laatste uitspraak van Depuydt wordt door historicus Karen King van de Harvard Divinity School ontkracht. Zij geeft aan dat er ook bij andere woorden gebruik wordt gemaakt van dikgedrukte letters. Dit betekent dat er dus niet bewust de nadruk wordt gelegd op ´mijn vrouw´. Wel geeft zij aan dat het het stuk papyrus niet bewijst dat Jezus inderdaad een vrouw had, aangezien de tekst eeuwen na het sterven van Jezus is gemaakt.

Bronnen

www.phys.org

Meer lezen