Het skelet van Michelle (bron Nieuw Land)

Gerestaureerd skelet van Michelle naar Nieuw Land

Het skelet van Michelle (bron Nieuw Land) Op woensdag 4 juli is het skelet van Michelle gearriveerd in Nieuw Land te Lelystad. De resten van de prehistorische vrouw, die leefde tussen 5.500 en 4.800 jaar voor Christus, zijn gerestaureerd en zullen nu een vaste plek krijgen in de gezinstentoonstelling OER! Michelle is het op één na oudste skelet dat ooit gevonden werd in Nederland.

Het skelet werd in 2010 gevonden tijdens een grootschalig archeologisch onderzoek in Swifterbant en kreeg de naam Michelle. De opgraving richtte zich op een goed geconserveerde vindplaats uit de midden-steentijd. Van dergelijke vindplaatsen zijn er in Europa maar weinig bekend. Michelle is iets jonger dan Trijntje, die bij de aanleg van de Betuweroute werd gevonden. Zij stamt uit 5.500 voor Christus.

De resten van Michelle zijn door Restaura, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de restauratie en conservering van oudheidkundige voorwerpen, gerestaureerd. Het skelet zal in de toekomst een vaste plaats krijgen in de tentoonstelling OER! in het museum van Nieuw Land te Lelystad. Deze gezinsattractie vertelt de bezoekers hoe de mensen van de Swifterbantcultuur woonden, wat zij verbouwden en aten, waarmee er werd gejaagd en hoe er werd omgegaan met de dood.

Voor meer informatie over het archeologisch onderzoek uit 2010 kunt u hier terecht. Meer informatie over Nieuw Land en de tentoonstelling OER! vindt u op de website van Nieuw Land Erfgoed.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen