Gereedschap van 1,76 miljoen jaar oud gevonden
Archeologen ontdekken de laatste tijd steeds vaker dat onze voorouders al veel eerder moeilijke activiteiten ondernomen, zoals varen over de zee. Nu zijn er gereedschappen ontdekt in Kenia van ca. 1,76 miljoen jaar oud. Ze zouden ruim 200.000 jaar eerder gemaakt zijn dan het oudste ontdekte gereedschap tot nu toe.
De vondst werd gedaan langs de noordwestelijke kust van Lake Turkana in Kenia. Archeologen vonden hand- en hakbijlen van geslepen steen. Dit zou tevens aanduiden dat onze menselijke voorouders het gereedschap niet vanuit Afrika mee hebben genomen toen ze naar Europa emigreerde.
Een team van de VS en Frankrijk vonden de voorwerpen toen ze naar een archeologische locatie reisden. Met nieuwe technologie dateerden ze de aarde waar ze in lagen en konden er op die manier achterkomen uit welke tijd het gereedschap stamt. Onderzoekers hebben daar eerder dusdanige voorwerpen gevonden, maar die dateerden tot 1,4 en 1,6 miljoen jaar oud.
Het onderzoek werd gedaan onder leiding van Cristopher Lepre van de Lamont-Doherty Earth Observatory van de Columbia en Rutgers universiteit. De vondst zou aantonen dat de mensen van miljoenen jaren terug al in staat waren om geraffineerde gereedschappen te maken, wat een hoog niveau van intelligentie vereist.
De gereedschappen zijn bovendien beter gemaakt dan het simpele gereedschap dat eerder gevonden is. “Er is niet heel veel zorgzaamheid in het Oldowan gereedschap gestoken,” legt Lepre over de zogeheten voorwerpen uit. “Je zou kunnen zeggen dat ze nogal toevallig zijn gecreëerd. De makers sloegen stenen samen om scherpe randen te maken.”
“Ik verbaasde mij dan ook toen ik realiseerde dat deze nieuwe geologische data aanduidt dat de opgraving plaats had gevonden op de oudste Acheuléense locatie,” aldus Lepre. Acheuléen heeft betrekking op de Oude Steentijd alsmede de techniek waarmee stenen werktuigen worden gemaakt. Het staat bekend als de grootste prestatie van de Homo Erectus.
Zoals de antropoloog Christian Tryon van de New York universiteit uitlegde, waren de traanvormige bijlen als “een Zwitsers zakmes uit de Steentijd”. Ze zouden gebruikt worden voor het slachten van dieren en het hakken van hout. Zulke voorwerpen zijn ook in Europa gevonden, maar dateren terug tot maar een miljoen jaar. Het is dus vooralsnog onbekend hoe of wanneer het gereedschap uit Afrika is meegenomen.
Bron: International Business Times