Geen foto

Gemummificeerde kitten veelvuldig gebruikt Egyptisch offer

Gemummificeerde kittens werden veelvuldig gebruikt als offer in Egypte. Tweeduizend jaar geleden kochten Egyptenaren gemummificeerde kittens van een fokker om deze te offeren aan de godin Bastet, zo is gebleken uit nieuw onderzoek. Deze kittens van tussen twee en zes maanden oud werden in een zittende positie op een complexe manier ingewikkeld. Mummies met complete skeletten zijn het meest waardevol als historisch relict.

Tussen 332 voor Chr. en 30 voor Chr. werden nabij Egyptische tempels katten speciaal gefokt om ze te mummificeren en te gebruiken als offers. Kattenmummies uit deze periode worden veel aangetroffen, met name kittens. “Kittens tussen twee en vier maanden oud werden in groten getale geofferd omdat deze geschikter waren voor mummificatie,” volgens de wetenschappers achter het nieuwe onderzoek.

Onderzoek aan kattenmummie
Het onderzoek is mede gebaseerd op een kattenmummie uit de Egyptische collectie van het Nationaal Archeologisch Museum in Parma, Italië. Het is in de 18e eeuw door het museum gekocht van een verzamelaar, waardoor is er geen documentatie bestaat over de vindplaats van de mummie.

De wetenschappers hebben een röntgenfoto van de mummie gemaakt om onder de windselen te kunnen kijken. Deze liet zien dat de kleine kat een kitten bleek te zijn van ongeveer vijf á zes maanden oud. Het feit dat de kat zo jong was suggereert dat het een van de katten is die speciaal voor het mummificeren is gefokt.

Ingewikkelde mummificatie
De kat was zo strak mogelijk ingepakt en was in een zittende positie geplaatst voor het mummificeren zoals katten ook worden afgebeeld in de hiërogliefen in hetzelfde gebied. Om te zorgen dat de kat zo min mogelijk ruimte in nam, braken de balsemers sommige botten. De ruggengraat om de staart zo dicht mogelijk bij het lichaam te plaatsen en de ribben om de voorpoten dichter tegen het lichaam te kunnen plaatsen.

Een gat in de kop van de kat is misschien de doodsoorzaak geweest, of het kan gemaakt zijn tijdens het mummificeren om de inhoud van de schedel te legen.

De wikkels zijn op een complexe manier gewikkeld, met verschillende geometrische patronen. De ogen zijn met zwarte inkt op kleine ronde stukjes linnen geschilderd,” schrijven wetenschappers. “Het skelet van de kat is compleet, wat betekent dat het één van de meest waardevolle typen mummies is.”

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's