Gemummificeerd wolvenjong opgegraven

De ijsmummie van het wolvenjong

Gouvernment of Yukon

Gemummificeerde dieren ontdekt in Canada

In Yukon, in het noordwesten van Canada hebben goudzoekers de gemummificeerde resten van een wolvenjong en een kariboe ontdekt. Op basis van koolstofdatering konden archeologen vaststellen dat de dieren 50.000 jaar oud zijn.

IJsmummies in smeltende permafrost

De resten werden al in 2016 ontdekt in de smeltende permafrost. Na dat de mijnwerkers de dieren hadden aangetroffen, werden onderzoekers van het Yukon Paleontology Program for research and analysis ingezet om de resten te bergen en te onderzoeken.

De vondsten zijn bijzonder. Van beide dieren zijn de huid, de vacht en het spierweefsel bijzonder goed bewaard gebleven. Dat geeft onderzoekers een goede kans om meer te weten te komen over de leefwijze van de dieren tijdens de ijstijd 50.000 jaar geleden.

Enige gemummificeerde wolvenjong ter wereld

Het gemummificeerde wolvenjong is voor zover bekend het enige gemummificeerde exemplaar van deze diersoort. Dat het jong daarbij ook nog eens bijzonder goed bewaard is gebleven, is een gelukje voor archeologen en paleontologen, die aan de hand van de mummie meer te weten hopen te komen over de voedingspatronen van het dier. Van de kariboe is de voorste helft van het lichaam teruggevonden, met voorpoten en de kop. Omdat beide diersoorten nu nog steeds voorkomen in het gebied, zijn wetenschappers benieuwd naar de DNA-structuur van de dieren, zodat ze kunnen achterhalen hoe de soorten zich hebben ontwikkeld in de afgelopen millennia.

Belang voor lokale gemeenschap

De vondsten zijn niet alleen belangrijk voor de wetenschap, ook voor de volkeren die al eeuwen in de regio rondom de Yukon-rivier wonen is de vondst van grote culturele waarde. Voor de Hän symboliseert de vondst een evenwicht tussen prooi- en roofdieren. Vanaf het begin van de vondst zijn de leiders van de Hängemeenschap betrokken bij het onderzoek.

De vondsten werden gepresenteerd in het Cultureel centrum van Dawson City, door afgevaardigden van de overheid en de Hän. Later worden de vondsten overgebracht naar het Yukon Beringia Interpretive Centre in Whitehorse. 

Bron en afbeeldingen:

Government of Yukon

Meer lezen
Tijdvakken
Landen