Geen foto

Geheime reddingsplan van Thomas Hobbes nooit aangekomen

Thomas HobbesEen recent ontdekt document uit de 17de eeuw blijkt een geheime brief van de Britse filosoof Thomas Hobbes te zijn. In het stuk beschrijft hij een plan dat Engeland ‘van de ondergang moet redden’. Het land werd op dat moment geteisterd door een burgeroorlog tussen koning Karel I en het Engelse parlement.

In 1642 kwam het tot een machtsconflict tussen de Engelse koning Karel I en het zogenaamde ‘Lange Parlement’. Na verscheidene mislukte onderhandelingen resulteerde dit in een burgeroorlog tussen de aanhangers van Karel, de royalisten, en de leden van het Parlement.

De Britse politieke filosoof Thomas Hobbes stond in het kamp van de royalisten, maar maakte zich grote zorgen over de toekomst van Engeland. Na de tussenkomst van de Schotten, die zich in 1644 achter het Parlement schaarden, vreesde hij de ondergang van de Engelse monarchie.

Plan
Om dit te voorkomen stuurde hij in deze periode een brief aan John Evelyn, de Britse ambassadeur van de koning in Frankrijk. Hierin beschreef hij het plan om de graaf van Warwick, Robert Rich, te bewegen over te stappen naar de royalisten. Rich had op dat moment de leiding over het grootste deel van de vloot van het Parlement.

De brief kwam echter uiteindelijk nooit aan bij de koning. Hij werd onlangs aangetroffen in het archief van Evelyn, die het document vermoedelijk nooit doorgestuurd heeft. In 1648 werd nog wel een poging gedaan om de graaf om te kopen, maar die weigerde toen resoluut.

Een jaar later lieten de aanhangers van het parlement de Engelse koning Karel I executeren en werd de monarchie vervangen door het Engelse Gemenebest.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken