Geen foto

Geheime deuren Grote Pyramide open in 2012

Onderzoek naar geheime gangen van de Grote Piramide in EgypteAl vanaf 1872 proberen archeologen het mysterie van de Grote Piramide op te lossen, en eindelijk lijkt de doorbraak nabij. Archeologen van het Djedi Team stellen dat zij in 2012 de geheime deuren van de Grote Piramide eindelijk kunnen openen.

De piramide vormt een mausoleum van de al 4500 jaar geleden overleden farao Cheops (ookwel Khufu genoemd). De Grote Piramide wordt naast zijn uitzonderlijke omvang gekenmerkt door de vele verborgen gangen.

Het Djedi-team ontleent zijn naam de magiër Djedi. Volgens een oude Egyptische legende zou Cheops Djedi hebben gevraagd naar geheime documtenten van Toth, de god van de wijsheid. Volgens de legende zou Cheops de geheime kamers en schachten in de grote piramide op de informatie van Djedi hebben gebaseerd.

Archeologen zijn al sinds 1872 bezig om te achterhalen wat er achter vier nauwe schachten in de piramide ligt. Beide schachten hebben een doorsnee van maar twintig centimeter. Pas in 2011 konden zij voor het eerst zicht krijgen op de schachten. Mechanische ingenieur Rob Richardson heeft speciaal voor deze schachten een robot met een van een camera voorziene ‘microslang’ aan de Universiteit van Leeds ontwikkeld. Hoewel de missie van Richardsons robot geslaagd was werd de missie stopgezet door de onrust in Egypte.

Tot dusver hebben archeologen vastgesteld dat twee van de vier schachten vanaf de ‘Kamer van de Koning’ naar de buitenlucht leiden. Veel archeologen geloven dat de Egyptenaren deze gangen hadden geplaatst zodat de geest van de farao na zijn dood kon opstijgen. De andere twee schachten gaan dieper de piramide in en leiden naar een andere kamer: de ‘Kamer van de Koningin’.

De 'Kamer van de Koningin' is voorzien van twee grote stenen deuren die nog nooit zijn geopend. De deuren wijzen volgens archeologen op het feit dat de kamer geheim was, en moest blijven. Als de missie slaagt zullen de geheime deuren na 4.500 jaar trouwe dienst dan eindelijk hun mysterieuze karakter verliezen.

De Egyptische Supreme Council for Antiquities (CSA) heeft van de week beloofd om door te gaan met het onderzoek dat in 2012 afgerond moet worden.

Bron: Archeologydaily

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's