Geen foto

Gefossiliseerde insecten van 23 miljoen jaar gevonden

Een vlieg in amber.Onderzoekers in Peru hebben afgelopen dinsdag de overblijfselen van miljoenenjaaroude insecten en zonnebloemzaadjes gevonden. De dieren en zaadjes waren gevangen in amber dat stamt uit het Mioceen tijdperk, ongeveer 23 miljoen jaar terug.

Deze zeldzame vondst werd gedaan in het afgelegen, bergachtige junglegebied nabij Peru’s noordelijke grens met Ecuador, vertelde paleontoloog Klaus Honninger. “Deze nieuwe ontdekkingen zijn erg belangrijk, omdat de insecten en zonnebloemzaadjes het type klimaat uit het Mioceen tijdperk bevestigen.” De klimaatveranderingen in het Mioceen tijdperk waren mogelijk de reden dat de insecten uitstierven.

De paleontologen ontdekten “honderden” stukjes amber, gefossiliseerde boomhars, tot twaalf centimeter groot, waarin een aantal types insecten gevangen zaten. De insecten, onder andere kevers, vliegen en spinnen, zijn in goede staat bewaard gebleven. Ook  zei Honninger dat er  “een onbekende soort spin” is ontdekt met een hoofd lijkend op een hondenhoofdje en poten vier keer zo lang als het lichaam.

De vondst is gedaan in april in de Santiago rivier ten noorden van Peru.

Bron: Jagran Post

Meer lezen
Tijdvakken
Landen