Eén van de vier historische poorten van Maaseik werd blootgelegd.

Gedeelte historische Eikerpoort opgegraven in Maaseik

Eén van de vier historische poorten van Maaseik werd blootgelegd.Tijdens graafwerken aan het kruispunt van de Burgermeester Philipslaan en de Eikerstraat in Maaseik is de historische Eikerpoort blootgelegd. Archeologen trokken afgelopen vrijdag naar de locatie om het bouwwerk te registreren, voordat de opgraving weer werd dichtgegooid.

De Eikerpoort is één van de vier historische toegangspoorten tot het centrum van Maaseik. De opgraving heeft de grondvesten, gemaakt van mergelsteen, aan het licht gebracht. De poorten stammen uit de zeventiende eeuw. Het is nog niet bekend wat er met de poort gaat gebeuren.

Afgelopen donderdag gingen de werkzaamheden op het kruispunt van start. Vrijwel direct stuitten de werknemers op de archeologische ondergrond. De grondvesten van de poort lagen nauwelijks een meter onder het wegdek. De werkzaamheden werden direct gestaakt en elders voortgezet. Nadat de vondst door archeologen gedocumenteerd was, werd de sleuf dichtgegooid om de resten tegen regenschade te beschermen.

Tijdens de bouw van de twee winkelcentra Kloosterbempden en Kolonel Aertsplein zijn enkele jaren geleden ook delen van één van de poorten gevonden, namelijk de Bospoort. Een onderdeel van die poort kreeg een plaats in de gelijknamige ondergrondse parkeergarage in Maaseik. Naast de Bos- en Eikerpoort was er ook nog de Hepper- en de Bleumerpoort.

Bron: De Standaard

Meer lezen

Tijdvakken

Landen