Geen foto

Gebruiksvoorwerpen uit de IJzertijd gevonden

Een gedeelte van de opgravingen bij Burrough Hill. Beeld door Russ Hamer via WikEen team van archeologen van de Engelse universiteit van Leicester heeft een groot aantal metalen artefacten uit de IJzertijd ontdekt, waaronder enkele spelattributen en dobbelstenen. De vondst werd gedaan bij een heuvelfort op Burrough Hill, in de buurt van Melton Mowbray, en geeft een uniek kijkje in het dagelijks leven van de mensen die ruim 2000 jaar geleden op deze plaats geleefd hebben.

Aan het onderzoeksproject, dat nu vier jaar bezig is, werken zowel docenten als studenten van de ‘School of Archaeology and Ancient History’ en de ‘University of Leicester Archaeological Services’ mee. Bij de recente ontdekking werden meer dan 100 verschillende artefacten gevonden, waaronder ijzeren speerpunten, broches, messen, sikkels, delen van een schild en decoratief bronzen beslag van emmers uit de IJzertijd. Volgens projectleider John Thomas ‘waren de laatste serie opgravingen geconcentreerd rond een serie grote opslagkuilen, die gevuld waren met huisvuil uit de IJzertijd. We vonden daar een aanzienlijke collectie voorwerpen, waaronder de grootste hoeveelheid metaalwerk uit de IJzertijd van dit gebied.’

Volgens Thomas geven de artefacten een unieke kijk in het leven van de mensen die in de IJzertijd rond Burrough Hill leefden. “Verder werpt de vondst een licht op hun sociale leven. Ons beeld van hoe het heuvelfort gebruikt werd, hoe lang men er gewoond heeft en in welke mate de bewoners contact hadden met andere regio’s is nu veranderd. De ontdekking van de dobbelstenen, speelstukken, een gepolijste fluit en versierde kralen geeft aan dat er verschillen zijn in de materiële cultuur van de IJzertijd. Zo vormen deze vondsten een duidelijk contrast met de vondsten die bijvoorbeeld gedaan zijn bij kleine boerderijtjes”, aldus Thomas.

Dit jaar zal het team van archeologen verder onderzoek doen bij Burrough Hill om nog meer te weten te komen over hoe het heuvelfort gebruikt werd.

Bron: Alpha Galileo Foundation

Meer lezen
Tijdvakken