Geen foto

Geboortehuis Rome’s eerste keizer wellicht opgegraven

Een mozaiekenvloer in het huis waar wellicht keizer Augustus werd geboren (Foto:Archeologen die opgravingen uitvoeren op de Palatijnse heuvel in Rome denken het geboortehuis van keizer Augustus gevonden te hebben. Intensief onderzoek in de afgelopen vijf jaar wijst op het bewijs van die stelling.

Het opgegraven huis van twee verdiepingen stond in de buurt waar tegenwoordig de triomfboog van Titus staat. Deze triomfboog staat op het Palatijn, de meest aristocratische van de zeven Romeinse heuvels. In het midden van het huis bevond zich een open ruimte. Het huis moet een prachtig uitzicht hebben gehad op het Forum Romanum en de stad. Er zijn momenteel meer dan tien kamers opgegraven met mozaieken vloeren en muren met fresco’s.

Cruciaal voor de bewering dat dit het geboortehuis van Augustus is, is de vondst van een heiligdom. ‘Dit is een cruciale vondst. Dit gebied is door ons geïdentificeerd als de Curiae Veteres, het vroegste altaar van de curiën van Rome’, aldus projectleider en archeoloog Clementina Panella. De stad Rome was opgedeeld in dertig curiën, die volgens de legende teruggingen tot de stichting van de stad door Romulus en Remus. Op vaststaande dagen kwamen de dertig vertegenwoordigers van deze curiën bij het heiligdom van de Curiae Veteres bij elkaar om heilige rituelen uit te voeren.

De duizenden restanten van offers die door de archeologen zijn opgegraven, wijzen erop dat de Curiae Veteres van de zevende eeuw voor Christus tot de vierde eeuw na Christus in gebruik is geweest. De Romeinse historicus Tacitus beschreef de geboorteplaats van Augustus als het gebied genaamd Ad Capita Bubula, wat Kop van een Os betekend. Volgens sommige historici wijst deze beschrijving naar de Curiae Veteres.

Dit neemt echter niet alle twijfels weg over de vindplaats. ‘Augustus kan zelfs zijn geboorte bij de Curiae Veteres verzonnen hebben. Dit omdat de Curiae Veteres een symbolische plaats was, die terugging tot de stichting van de stad,’ stelt Panella. Het huis wat wellicht het gebootehuis van de eerste keizer van Rome was, werd totaal verwoest door de grote brand van 64 na Christus. Hierna is er een weg overheen gelegd.

(Bron: www.news.discovery.com)
Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's