Göbekli Tepe

Göbekli Tepe ontvangt flinke geldsom

Het Turkse Göbekli Tepe ontvangt zo’n 15 miljoen dollar verspreid over de Göbekli Tepevolgende 20 jaar. De financiële bijdragen zorgen ervoor dat archeologen nieuwe opgravingen kunnen starten. Daarnaast wordt er een toeristisch centrum opgezet in het historische gebied. 

Göbekli Tepe is de thuisbasis van het oudste monument ter wereld. De vondsten zijn waarschijnlijk ouder dan de 7.500 jaar oude Egyptische pyramides en worden op dit moment een uitzonderlijke 11.000 jaar oud geschat. De opgravingen bieden meer inzicht op de cultuur van oude beschavingen.

Göbekli Tepe

Het circulaire tempelcomplex is in het neolithicum gebouwd en werd gebruikt voor religieuze doeleinden. De T-vormige pilaren zijn een belangrijk en opvallend kenmerk van het geheel. Archeologen vermoeden dat deze pilaren gestileerde mensen moeten voorstellen, aangezien er ook abstracte symbolen van dieren zijn gevonden. De complexe bouw van deze religieuze plek, roept vragen op in de archeologische wereld. Er werd aanvankelijk namelijk gedacht dat de mens 11.000 jaar geleden nog niet zo ontwikkeld was.

Bronnen

www.smithsonianmag.com

news.discovery.com

Wikipedia

Afbeelding

Wikimedia

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's