Geen foto

Frankenstein mummie gevonden in Schotland

De lichaamsdelen van de mummies zijn van meerdere personen afkomstig. Archeologen hebben een ophoping van enkele mummies gevonden aan de kust van Schotland. Opmerkelijk is dat de lijken bestaan uit lichaamsdelen van verschillende mensen. Men vermoedt dat het combineren van de lichaamsdelen ervoor moest zorgen dat verschillende voorouders tot één familielijn samensmolten.

De vondst werd gedaan in 2001 tijdens opgravingen in een 3.000 jaar oud huis op South Uist, een eiland ten westen van Schotland. Het huis maakte deel uit van het prehistorische dorp Cladh Hallan, dat tussen 2200 en 800 voor Christus werd bewoond.

Mummificatie

Het team vond meerdere lijken, waaronder die van een tienermeisje en een driejarig kind. Ook vonden ze twee lichamen die in een strakke foetuspositie lagen, alsof ze bijeen gebonden waren. Het feit dat de botten netjes op hun plek lagen, duidt aan dat de pezen en de huid nog intact waren op het moment dat ze begraven werden. Archeologen concludeerden bovendien dat de lijken pas zeshonderd jaar na overlijden zijn begraven.

Dit betekent dat de twee lijken opzettelijk zijn gemummificeerd. Eeuwenoude geschriften suggereerden al dat het balsemen van lichamen ook voorkwam in prehistorische Europa, maar deze vondst is het eerste fysieke bewijs van mummificatie in de prehistorie buiten Egypte.

Frankenstein

Bij één van de lichamen is een opmerkelijke ontdekking gedaan. De lichaamsdelen van het lijk zijn afkomstig van drie verschillende mensen: het torso en de ledematen van een man, de schedel en nek van een andere man en de onderkaak van vermoedelijk een vrouw. De ontdekking werd gedaan tijdens de analyse van de botten, waarbij onder meer duidelijk werd dat er artritis aanwezig was in de nekwervels, maar niet in de rest van de ruggengraat. Ook missen alle tanden van de bovenkaak, terwijl de tanden van de onderkaak geheel intact zijn.

Het tweede gemummificeerde skelet is tevens een samenstelling van lichaamsdelen. De onderkaak, het dijbeen en een opperarmbeen waren elk afkomstig van een ander lichaam. Tevens zijn de twee tanden naast de voortanden van de bovenkaak om onbekende reden verwijderd en in de handen van het skelet gelegd. Het eerste lijk is vermoedelijk tussen 1260 en 1440 voor Christus samengesteld, en het tweede lijk tussen 1130 en 1310 voor Christus.

Landtoe-eigening

Mike Parker-Pearson, één van de archeologen van het team, vermoedt dat de mummies indertijd gebruikt werden voor het toe-eigenen van een stuk land. “Rechten voor land waren afhankelijk van voorvaderlijke eisen,” aldus Parker-Pearson. “Het bewaren van voorouders was waarschijnlijk hun prehistorische equivalent van een legaal document.”

“Het samenvoegen van verschillende lichaamsdelen van voorouders in één persoon zou het samensmelten van verschillende families kunnen voorstellen,” legt hij uit. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het augustusnummer van de Journal of Archaeological Science.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken