Geen foto

Fossiel van reusachtige wombat gevonden in Tasmanië

In Tasmanië is voor het eerst een fossiel van een dicynodon gevonden.Twee wandelaars stuitten vijf jaar geleden in Tasmanië op een fossiel van een dicynodon, een voorouder van de zoogdieren. Afgelopen weekend werd het fossiel voor het eerst tentoongesteld door de universiteit van Tasmanië. Volgens onderzoekers lijkt het reptiel op een wombat, maar is het zo groot als een koe.

De dicynodon leefde ca. 250 miljoen jaar geleden, nog voor het ontstaan van de dinosauriërs. Het plantenetende dier had geen tanden op twee grote hoektanden na, waar het zijn naam aan ontleend (dicynodon betekent ‘twee-hondentand’). Het is de eerste keer dat het dier in Tasmanië wordt gevonden.

“De dicynodon is al overal op de wereld gevonden, zelfs op Antarctica,” aldus onderzoeker Andrew Rozefelds van het Queensland Museum. “Deze vondst vult een belangrijk gat in onze kennis van deze zoogdierachtige reptielen en waar ze leefden.” Er werd een gedeelte van een schedel gevonden en een onderdeel van een slagtand, de grootste die tot nog toe in Australië is gevonden.

De exacte locatie van de vondst wordt geheim gehouden. De onderzoekers hopen namelijk nog meer goedbewaarde fossielen van de dicynodon in het gebied te vinden. Het verslag van het onderzoek naar de fossielen is gepubliceerd in de Journal of Vertebrate Palaeontology.

Bron: The Mercury

Meer lezen

Tijdvakken

Landen