Geen foto

Fossiel van bizar woestijnreptiel opgegraven in Afrika

Nanoparia pricei, een Pareiasauridae soort. Beeld van Nobu Tamura via WikipediaIn Afrika hebben onderzoekers fossielen gevonden van een reptiel die leefde op Pangea. Het reptiel had een opmerkelijk uiterlijk: zijn lijf was bijna geheel bedekt met bobbels zo groot als de hoorns van een giraffe. De wetenschappers hebben het reptiel de naam Bunostegos gegeven, wat ‘knobbeldak’ betekent.

De vondst

Het team van onderzoekers uit Nigeria, onder leiding van professor Ide, deed de vondst in het noorden van Nigeria. De Bunostegos heeft het formaat van een koe en had een gepantserde huid met grote bobbels. Onderzoek heeft uitgetoond dat het dier verwant was aan Pareiasauridae, plantenetende reptielen die ongeveer 260 miljoen jaar terug leefden. De Pareiasauridae hadden namelijk ook bobbels op hun lijf, zonder specifieke functie. Deze bestonden uit uitstekende botten die bedekt waren met een laagje huid.

Toch heeft de Bunostegos de grootste bobbels die de onderzoekers ooit hebben gezien bij een reptielsoort. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de Bunostegos afstamt van een veel oudere soort Pareiasauridae.

Het klimaat

Het megacontinent Pangea bevatte veel verschillende flora en fauna. De Bunostegos was hoogstwaarschijnlijk een van de weinige dieren die kon overleven in een woestijnachtige omgeving. Deze leefde hierdoor samen met reptielen, amfibieën en planten afgezonderd van andere dieren in het midden van het land. Dit bevestigt het idee dat het midden van Pangea een ander klimaat had dan de rest van Pangea.

Bron: Nu.nl en Sci-News

Meer lezen
Landen