Hernieuwde Stedelijk Museum Alkmaar

Feestelijke heropening vernieuwde Stedelijk Museum Alkmaar

Hernieuwde Stedelijk Museum Alkmaar Na een verbouwing van ruim vier maanden zal het vernieuwde Stedelijk Museum Alkmaar op maandag 8 oktober aanstaande haar deuren voor het eerst weer openen voor het publiek. Naast de openstelling van een compleet heringericht foyergebied presenteert het museum die dag ook nog twee nieuwe tentoonstellingen: ‘Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573’ en ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’.

In het najaar 1573 was Alkmaar de eerste Nederlandse stad in de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) die met succes een belegering van het Spaanse leger wist te doorstaan. Na een beleg van ongeveer drie weken schoot een Staats leger onder leiding van Willem van Oranje de stad te hulp. Hij gaf opdracht de dijken door te steken, waarna de Spanjaarden op 8 oktober 1573 besloten de aftocht de blazen. Daarmee was de stad Alkmaar ontzet.

Onder het motto ‘Van Alkmaar de Victorie’ brengt het Stedelijk Museum Alkmaar deze periode nu opnieuw tot leven met de tentoonstelling ‘Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573’. Bezoekers kunnen onder meer kennis maken met geus Jacob, katholieke boer Dirk, protestantse stedeling Cornelia en Spaanse soldaat Juan. Ook een aantal van de vorig jaar ontdekte skeletten van enkele belegstrijders zijn opgenomen in de tentoonstelling.

Gouden Eeuw van Alkmaar

De tweede nieuwe tentoonstelling, ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’, richt zich op de bloeiperiode die de stad doormaakte na het ontzet. In deze museumzaal is onder meer de collectie van Caesar van Everdingen - de grootste schilder uit de Alkmaarse geschiedenis – te bezichtigen. Daarnaast kunnen bezoekers ook kennis maken met de schilderijen van onder meer Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck en Gerard van Honthorst.

De feestelijke openstelling van het Stedelijk Museum Alkmaar vindt plaats op maandag 8 oktober van 10.00 tot 17.00 en is voor iedereen vrij toegankelijk. Zie voor meer informatie over de tentoonstellingen ook de website van het Stedelijk Museum Alkmaar.

Bron: Persbericht Stedelijk Museum Alkmaar

Meer lezen

Landen