De slavenhandel wordt algemeen erkend als een misdaad tegen de mensheid.

Faculteit Archeologie neemt deel aan internationaal onderzoek slavenhandel

De slavenhandel wordt algemeen erkend als een misdaad tegen de mensheid.De faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden gaat deelnemen aan het internationale onderzoeksnetwerk Eurotast. Het netwerk richt zich op de slavenhandel van de vijftiende tot de negentiende eeuw.

De faculteit Archeologie gaat DNA-analyse verrichten op de opgegraven botten van slaven. De faculteit laat weten dat Eurotast ‘een ongekend scala aan onderzoekers zal samenbrengen’. Vijftien onderzoekers, afkomstig van verschillende disciplines waaronder geschiedenis, genetica en sociale antropologie, zullen meewerken aan het onderzoek.

Eurotast zal tot 2015 de effecten van de slavernij uit de periode van de vijftiende tot de negentiende eeuw proberen vast te stellen. De trans-Atlantische slavenhandel in deze tijd wordt beschouwd als één van de meest traumatische hoofdstukken uit de geschiedenis en wordt algemeen erkend als een misdaad tegen de mensheid.

Het project wordt gefinancierd door de ‘Marie Curie Actions’, een fonds van de Europese Commissie dat projecten ondersteunt waar jonge onderzoekers ervaring kunnen opdoen. De Europese subsidie bedraagt 4,3 miljoen euro.

Bron: Eurotast en Universiteit Leiden

Meer lezen

Landen