Geen foto

Expositie Giants of the Ice Age

MammoetenWist je dat mammoeten vrijwel nooit door de sneeuw banjerden? En dat de IJstijd ook zeer warme periodes kende? Nee? Dan moet je zeker langskomen bij de expositie Giants of the Ice Age die vanaf 27 november in Amsterdam EXPO is te zien. Uw redacteur bracht alvast een bezoekje aan de tentoonstelling.

Samenwerking

Sinds de opening van Amsterdam EXPO in 2012 hoeven Nederlanders niet meer zo ver te reizen om internationale tentoonstellingen te zien, want Amsterdam EXPO brengt deze ook naar Nederland toe. Zo ook de tentoonstelling Giants of the Ice Age.

Deze reizende tentoonstelling is gemaakt door het Neanderthal Museum in Duitsland die zich inzet voor een beter beeld over de Neanderthaler, het archeologie en geschiedenismuseum MAMUZ in Oostenrijk en het Museo Civico di Storia Naturale di Jesolo in Italië. Bij de Nederlandse tentoonstelling hielp ook Biodiversity Center Naturalis mee.

Grotschilderingen

De tentoonstelling geeft daarom behalve een overzicht over de dieren die tijdens de ijstijd leefden, ook een kijkje in de interessante collecties van deze musea. Het Neanderthal Museum bezit bijvoorbeeld een grote collectie foto’s van Heinrich Wendel, die tussen 1964 en 1980 zeer veel prehistorische grotten fotografeerde. Giants of the Ice Age vertelt het verhaal van deze grotschilderingen waarop nauwelijks mensen en dagelijkse taferelen zijn te zien, maar wel allerhande nu nog levende of uitgestorven dieren.

Botten en fossielen

Wie meer geïnteresseerd is in botten en fossielen komt echter ook aan zijn trekken. “Omdat de Noordzee tijdens de IJstijd voor lange periodes bestond uit een groen en zeer waterrijk steppegebied, kunnen we daar tegenwoordig zeer veel fossielen uithalen”, vertelt Natasja den Ouden, collectiebeheerder bij Naturalis.

SabeltandkatVia vissers en door zandopspuiting voor de kustversterking komen deze aan de oppervlakte. Tijdens de tentoonstelling zijn botten te zien van bijvoorbeeld de oeros en de steppewisent, maar ook de keutels van hyena’s, die gedurende de IJstijd ook over de Noordzee wandelden. Omdat er zoveel gevonden wordt in de Noordzee mag je sommige botten zelfs aanraken.

Misverstanden

Waarom moeten we eigenlijk naar de tentoonstelling komen? Amateurpaleontoloog Dick Mol, die pas nog aanwezig was bij de opgraving van een mammoet in Namibië, wil ons dat wel vertellen. “Er bestaan gewoon nog veel misverstanden bij het grote publiek over de IJstijd en deze expositie kan daar verandering in brengen.”

Ook laat de tentoonstelling zien op welke manier de dieren waren aangepast aan het speciale klimaat. Hierbij zijn onder andere een Grottenbeer, een Wolharige Neushoorn en een Mammoet op ware grote nagemaakt. “Niets is overdreven, alles wat je hier ziet is natuurgetrouw”, aldus Mol. Veel sneeuw en ijs zal je op de tentoonstelling, ondanks dat het gaat om de IJstijd, dan ook niet terugvinden.

Afbeelding mammoeten: Carolien Sikkenk

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's