Geen foto

Expositie Erfgoed Leiden en Omstreken

Archiefstukken zoals een authentiek ziekenfondsbrilletje. De expositie Een eeuw kruiswerk in de Duin- en Bollenstreek is t/m 15 maart 2013 gratis toegankelijk in het Archiefgebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken. Tijdens de expositie geven oude instrumenten, brochures en ander archiefmateriaal u een beeld van de regionale kruisverenigingen tussen 1903 en 2000.
Rond 1900 bedroeg de kindersterfte in Nederland bijna 25 procent. Tyfus, tbc en cholera maakten veel slachtoffers onder kinderen en volwassenen. Daarom werden kruisverenigingen opgericht voor het geven van gezondheidszorg en -voorlichting door wijkverplegers. Het Groene Kruis was de eerste in de regio. Deze kruisvereniging werd in 1903 op een zoldertje in Lisse opgericht. Dit initiatief vond navolging in omringende plaatsen. Hieruit zijn de kraamzorg, gezinsverzorging en het maatschappelijk werk ontstaan.

De stukken van de expositie zijn vanaf 1985 verzameld door Pieta Bouwman, adviseur kwaliteit bij zorgorganisatie Marente. Met archiefmedewerkers van Erfgoed Leiden en Omstreken werd 35 meter archief geselecteerd voor bewaring. De openbare stukken daaruit zullen na inventarisatie zijn te raadplegen in de studiezaal van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de website van Regionaal Archief Leiden.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen