Experimentele Archeologie op Archeologie Online
Sinds deze week heeft Archeologie Online er een nieuwe maandelijkse rubriek bij. Op de blog van ‘Experimentele Archeologie’ zullen Annelou van Gijn en Diederik Pomstra voortaan iedere vier weken een verslag schrijven van hun spannende ervaringen met het nabootsen van het prehistorische leven en het vormgeven van de archeologie in de praktijk.
Volgens de officiële omschrijving houdt experimentele archeologie in ‘dat feiten, theorieën en veronderstellingen uit de archeologische wetenschap door middel van experimenten in de praktijk worden getoetst.' Zo wordt bijvoorbeeld getest waar men in de prehistorie een bronzen zwaard allemaal voor gebruikte, op welke manier men barnstenen kralen kon maken en welke baktemperatuur noodzakelijk was voor de creatie van aardewerk.
Annelou van Gijn en Diederik Postma houden zich bezig met deze unieke tak van de wetenschap. Samen zullen zij voortaan iedere maand verslag doen van hun belevenissen op de nieuwe blog van ‘Experimentele Archeologie’. Deze week hebben zij geschreven over de werkzaamheden van de archeologiestudenten van de Universiteit Leiden, die bij Zeewolde bezig zijn met de reconstructie van een huis uit de neolithische Vlaardingencultuur.
Zij gaan daarbij op authentiek prehistorische wijze te werk, wat inhoudt dat ze onder meer zelf hun eigen hout kappen, bomen overzwemmen en klei mengen. Op deze manier hopen zij meer te weten te komen over de bouwmethodes en handelswijzen van onze voorouders.
Lees meer over de achtergrond van Diederik Postma en het project van de archeologiestudenten van de Universiteit Leiden op de blog van ‘Experimentele Archeologie’.