Geen foto

EU fondsen voor restauratie Pompeii goedgekeurd

Restanten van Pompeii De Europese Commissie heeft de fundering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling goedgekeurd om de UNESCO-site Pompeii, in Italië, te restaureren. Het megaproject wordt uitgevoerd door Italiaanse autoriteiten, die in samenwerking met de Europese Commissie een actieplan opstelden voor het renoveren van de site.

Pompeii, dat in de 7e eeuw voor Christus gesticht werd door de Osmen, werd door de eeuwen heen bewoond door verschillende beschavingen. In 79 na Christus werd de stad bedolven door lava na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Sinds de opgraving van de stad is Pompeii uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister. Eind oktober 2011 hebben stortregens en verwaarlozing er  echter voor gezorgd dat er serieuze schade is ontstaan aan de wereldberoemde archeologische site. Eerder leed de site ook al schade door gedeeltelijke instorting van gebouwen in 2010.

Investering met een goed doel
Het project ‘conservering, onderhoud en verbetering van de archeologische site van Pompeii’ heeft een investering van 105 miljoen euro gekregen van de EU en nationale besturen. Het doel van het project is het behouden van de site als een langlopende toeristentrekker.

Johannes Hahn, commissaris voor regionaal beleid, geeft als commentaar op de goedkeuring: “We hebben groen licht gegeven voor de grote restauratie, niet alleen voor Italië, maar voor heel het Europese historische erfgoed. Ik ben er zeker van dat dit een positieve impact zal hebben op de toeristensector en de economie in de regio, en daarmee op de levens van de burgers in de regio.” 

De investering komt van een programma genaamd ‘Attrattori culturari, naturali e turismo’, wat dient ter ondersteuning van culturele, natuurlijke en toeristenattracties in Campanië, Apulië, Calabrië en Sicilië van 2007 t/m 2013. Het programma is de leider geweest voor het verkrijgen van de financiering voor het project.

Start van het project
Muurschildering in PompeiiEind april zal er met de onderneming worden gestart. Het Pompeii-project zal bestaan uit de versteviging, conservering, restauratie en verbetering van de gebouwen aanwezig op de archeologische site, waarbij gestart wordt met de gebouwen die het grootste risico lopen om schade op te lopen. Er worden waterkanalen en afvoersystemen voor waterafvoer aangelegd.  Als laatste krijgen de medewerkers op de site van Pompeii een speciale training genaamd de ‘Speciale opzichterschap voor archeologisch erfgoed van Napels en Pompeii’ (SANP).

Bron: Past Horizon

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's