De voorwerpen in de Etruskische tombe die nog in een uitstekende staat verkeren.
Comune di Montalto di Castro, via Facebook.
Etruskische tombe voor het eerst in 2.600 jaar geopend
In de Italiaanse gemeente Montalto di Castro is een tombe geopend van minstens 2.600 geleden. Het gaat om een Etruskische tombe die is opgegraven tussen de ruïnes van de stad Vulci, ruim honderd kilometer ten noordwesten van Rome. In april dit jaar stuitten de archeologen op een nog niet eerder ontdekte tombe. Onlangs is de uit de zevende eeuw v.Chr. stammende tombe geopend. De tombe bestaat uit twee kamers die volledig in steen zijn uitgehakt. De tombe was verzegeld met grote stenen platen, waardoor het interieur van de tombe vrijwel intact is.
Tekst: Giuseppe Boccucci
Eeuwenlang onaangeroerd
In allebei de ruimten van de voor eeuwen afgesloten tombe zijn menselijke botten aangetroffen, wat erop wijst dat er meer dan één persoon begraven was in de tombe. Daarnaast zijn in beide ruimten ook diverse aardewerken en ijzeren voorwerpen gevonden, evenals een bronzen ketel en een tafelkleed dat werd gebruikt bij het begrafenisbanket. Dit was een ritueel uit de oudheid waarbij nabestaanden één laatste maal nuttigden ter ere van de overledene. Dit alles is in vrijwel perfecte staat aangetroffen.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Bovenaanzicht van één van de twee ruimten van de tombe.
Comune di Montalto di Castro, via Facebook.
Wat vooral opvalt zijn de zes aardewerken wijnamforen in de tombe. Er zijn vier amforen teruggevonden die in Etruskische stijl zijn gemaakt, terwijl de decoratie op de twee andere amforen laat zien dat deze afkomstig zijn uit het Griekse Ionië aan de westkust van het huidige Turkije.
Voorbeeld van een Etruskische amfoor.
Marcus Cyron, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
Rijke Etruskische wijnhandelaren
De tombe geef volgens de archeologen een aardig inkijkje in het economische en sociale leven in de hogere segmenten van de samenleving in Vulci, in de tijd van de Etrusken bekend als Velch. De aristocratie in de Etruskische stad profiteerde rond de zesde eeuw v.Chr. enorm van de toenemende handel in Velch. In het stadje werden zowel lokale wijnen als wijnen uit het Griekse Korinthe en Ionië verhandeld. De Etruskische stad speelde dus een belangrijke rol in de wijnhandel in het Middellandse Zeegebied vóór de komst van het Romeinse Rijk en was het een belangrijk economisch en politiek centrum.
Kaart van Etrurië.
NormanEinstein, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.
De aanwezigheid van de Etruskische en Ionische amforen in de tombe wijst erop dat de overledenen een rol speelden in de wijnhandel met het oostelijke Middellandse Zeegebied. De grote omvang van de tombe en de hoeveelheid spullen die erin zijn geplaatst, laten zien dat de overledenen ook tot een hoge sociale klasse (misschien zelfs de aristocratie) van de Etruskische samenleving behoorden.
Na 500 v.Chr. ging het rijk van de Etrusken echter achteruit vanwege de oorlogen tegen de Romeinen. In de derde eeuw v.Chr. werd Velch ingenomen door de Romeinen, die steeds invloedrijker in de regio werden Het stadje bleef onder Romeinse heerschappij nog enkele eeuwen bestaan onder de naam Vulci, maar het was niet meer zo belangrijk zoals het onder de Etrusken was. In de achtste eeuw n.Chr., ver na de val van het West-Romeinse Rijk, werd Vulci definitief verlaten ten gunste van het huidige stadje Montalto di Castro. In de achttiende eeuw kwam de Etruskische stad weer in het vizier als gevolg van toenemend wetenschappelijk onderzoek. Na de Italiaanse eenwording halverwege de negentiende eeuw begonnen de opgravingen op de plek van Vulci. In de anderhalve eeuw erna is een groot aantal vondsten gedaan, maar er komen dus nog altijd vondsten bij.
Het Archeologie- en Natuurpark Vulci in Noordwest-Lazio.
Robin Iversen Rönnlund, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.