Geen foto

Eerste Etruskische piramide in Italië ontdekt

In Italië is een Etruskische piramide onder een wijnkelder ontdekt. In de Italiaanse stad Orvieto is onder een wijnkelder een piramide ontdekt, toen iemand zag dat er treden in een muur van de kelder zijn gekerfd. De onderliggende lagen van de piramide zijn niet zichtbaar. Volgens archeoloog David B. George zijn de treden duidelijk het werk van de Etrusken.

De conclusie dat het om een piramide gaat, werd gedaan toen er ook tunnels werden gevonden - wederom van Etruskische constructie. Dit suggereert dat er een veel groter complex onder de kelder schuilgaat. Tijdens de opgravingen bereikten de archeologen een middeleeuwse vloer, waaronder verscheidene voorwerpen werden gevonden. Onder andere werd keramiek uit de vijfde eeuw voor Christus gevonden, Etruskische keramiek met inscripties uit de zesde en vijfde eeuw voor Christus en een aantal objecten van voor duizend voor Christus.

De archeologen zijn nog steeds bezig met de opgravingen. “Opvallend genoeg lopen de uit steen gekerfde treden steeds verder langs de muur,” aldus archeoloog Claudio Bizzarri. “We weten nog steeds niet waar we uit zullen komen.” De diepste laag die de archeologen tot nu toe hebben bereikt, dateert tot de vijfde eeuw voor Christus.

De Etrusken

De Etrusken heersten zo’n drieduizend jaar geleden over het gebied in Midden-Italië, nog lang voordat de Romeinen opdaagden. Zij vormden een van de hoogst ontwikkelde volken van de oudheid. Historici geloven derhalve dat latere Europese culturen veel van de Etruskische gewoontes hebben overgenomen, waaronder de kunst van het schrijven. Door de opkomst van de Romeinen verdween het volk langzamerhand, totdat de cultuur samenging met het Romeinse Rijk tussen 300 en 100 voor Christus.

Er zijn vrij weinig archeologische bronnen overgebleven van de Etrusken, en de resten die wel teruggevonden zijn bestaan vooral uit tombes en begraafplaatsen. De ondergrondse piramide in Orvieto kan dus een uniek inzicht bieden in de cultuur van de Etrusken, mogelijk zo veel dat de geschiedenis van het volk in kaart gebracht kan worden.

Bizzarri vermoedt dat er minstens vijf Etruskische piramides onder de stad liggen. “Dit zijn duidelijk geen waterreservoirs of steengroeven,” aldus Bizzarri. “Ik denk dat er geen gebouwen zoals deze ooit in Italië zijn gevonden. Het antwoord ligt waarschijnlijk onderaan de piramide. Het probleem is dat we eigenlijk niet weten hoe ver we moeten graven om daar te komen.”

Bron: Discovery

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's