Geen foto

Enorm prehistorisch schildpadskelet ontdekt in Colombia

Skelet van een Archelon. In Colombia is het skelet van een prehistorische schildpad ontdekt die de omvang had van een kleine auto. De resten van het enorme reptiel werden gevonden in een kolenmijn. Het dier kreeg dan ook de toepasselijke naam Carbonemys confrinii, letterlijk: kolenschildpad.

Uit de gevonden restanten blijkt dat het zestig miljoen oude dier een schedel van 24 centimeter lang had. Tevens werd er in de omgeving ook een 1,72 meter lang schild gevonden, dat waarschijnlijk eveneens aan de kolenschildpad toebehoorde. De kaken van het beest waren zeer sterk, waardoor hij in staat was andere schildpadden en mogelijk zelfs krokodillen te verorberen.

Van deze schildpaddensoort werden al eerder exemplaren gevonden, maar nog nooit van deze omvang. Het reptiel maakte vermoedelijk deel uit van een groep schildpadden van een kleiner formaat. De reuzenschildpad had een groot leefgebied nodig om aan voldoende voedsel te kunnen komen. Om deze reden zullen er naar verwachting geen andere schildpadden van dit formaat in de buurt gevonden worden.

Deze schildpad is niet de grootste die ooit heeft geleefd. In het krijt, 200 miljoen jaar geleden, leefden de drie meter lange Protostega en de Archelon, die een lengte van vier meter kon bereiken.

Bron: Scientias

Meer lezen

Tijdvakken

Landen