Enorm poortencomplex ontdekt in Jordanië
Een team archeologen graaft momenteel één van de grootste steden uit de bronstijd in het Midden-Oosten op. Afgelopen januari kwam een poortencomplex uit 1800 tot 1540 voor Christus aan het licht, dat onderdeel vormde van een defensieve ring om de stad. De archeologen vermoeden dat de stad in het verleden een ruim aantal nederzettingen controleerde.
De opgravingen in januari vonden plaats onder leiding van dr. Steven Collins van de Trinity Southwest universiteit en Yazeed Eylayyan van de antiquiteitenafdeling van Jordanië. Het complex maakt onderdeel uit van een enorme fortificatie om de stad heen, waarvan al meerdere gebouwen zijn blootgelegd.
De fortificatie had vier meter brede muren, die op vijf meter hoge rotsen waren gebouwd. De constructie werd verstevigd door een aardemuur die ongeveer 35 graden afboog van de omtrek van de muur. Op basis van eerdere opgravingen hebben de archeologen vastgesteld dat de nieuw ontdekte poort de hoofdpoort van de stad was.
“De enorme grootte van de MB2 (midden bronstijd II, de naam van de vondst) defensieve fortificatie zou indrukwekkend en virtueel onverwoestbaar zijn geweest,” aldus Collins. “Er is tot nu toe zelfs geen bewijs gevonden van verwoesting van de muren tijdens die periode.”
De defensieve ring suggereert dat het gebied van de stad veel groter was dan die van omringende nederzettingen. Analyse van de vondsten en andere historische data wijst uit dat de stad mogelijk een centraal punt was van een verzameling nederzettingen die onder meer economisch en politiek met elkaar in verband stonden.
Kijk voor meer informatie over de opgravingen op de Tall el-Hammam website.
Bron: Popular Archaeology